Sposób przygotowania:
Torcik dyniowy z kremem czekoladowymBiszkopt:
Białka oddzielić do żółtek. Żółtka utrzeć na jasny krem z erytrolem. Dodać puree z dyni i zmiksować. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia.
ETAP 2:
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać ją do masy żółtkowo-dyniowej i delikatnie wymieszać łopatką.
Obręcze do torcików lub mała tortownicę 16 cm wysmarować masłem i nakładać ciasto. Piec w 180 st około 10-12 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
Mus dyniowy:
Puree z dyni zmiksować z płynną galaretką cytrynową. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia po czym przełożyć po 2 łyżki musu na biszkopt i ponownie odstawić do lodówki.
Krem czekoladowy:
Serek wyjąć z lodówki, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.
Do miski przełożyć serek i połączyć go z czekoladą. W pierwszej fazie dać tylko łyżkę płynnej czekolady i dokładnie wymieszać. Pozwoli to uniknąć zwarzenia się serka. Na koniec dodać kawę i dokładnie wymieszać. Nałożyć krem na mus dyniowy i odstawić do stężenia w lodówce. Przed podaniem posypać kawą rozpuszczalną. Smacznego!