monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Torcik dyniowy z kremem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 291
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś dla łasuchów takich jak ja liczących kalorie. Cukier zastąpiony erytrolem, tłuszcz ograniczony a smak pozostał. Jeden torcik to 291 kcal, podoby tradycyjny potrafi mieć prawie 700 kcal..

Torcik dyniowy z kremem czekoladowym

Składniki:

Torcik dyniowy z kremem czekoladowym

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki erytrolu
  • 50 g mąki
  • 80 g puree z pieczonej dyni
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Mus dyniowy:
  • 150 g puree z dyni pieczonej
  • 150 g galaretki cytrynowej

 

  • krem czekoladowy:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 400 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej miałkiej

Sposób przygotowania:

Torcik dyniowy z kremem czekoladowym

Biszkopt:

Torcik dyniowy z kremem czekoladowym
do utartych żółtek dodać puree z dyni i wymieszać

Białka oddzielić do żółtek. Żółtka utrzeć na jasny krem z erytrolem. Dodać puree z dyni i zmiksować. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia.

ETAP 2:

Torcik dyniowy z kremem czekoladowym
ubitą pianę z białek dodac do reszty ciasta

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać ją do masy żółtkowo-dyniowej i delikatnie wymieszać łopatką.

Obręcze do torcików lub mała tortownicę 16 cm wysmarować masłem i nakładać ciasto. Piec w 180 st około 10-12 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.

Mus dyniowy:

Puree z dyni zmiksować z płynną galaretką cytrynową. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia po czym przełożyć po 2 łyżki musu na biszkopt i ponownie odstawić do lodówki.

Krem czekoladowy:

Torcik dyniowy z kremem czekoladowym
serek wymieszać z czekoladą i nakładać na torciki

Serek wyjąć z lodówki, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.

Do miski przełożyć serek i połączyć go z czekoladą. W pierwszej fazie dać tylko łyżkę płynnej czekolady i dokładnie wymieszać. Pozwoli to uniknąć zwarzenia się serka. Na koniec dodać kawę i dokładnie wymieszać. Nałożyć krem na mus dyniowy i odstawić do stężenia w lodówce. Przed podaniem posypać kawą rozpuszczalną. Smacznego!