Sposób przygotowania:
Ciasto daktylowo-bananoweWykonanie ciasta:
Mąkę, proszek do pieczenia i masło lub margarynę przekładamy do miski. Następnie rozcieramy opuszkami palców te składniki aż powstaną małe grudki.
Wykonanie ciasta:
Banany rozgniatamy widelcem. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Daktyle drobno kroimy. Do miski z mąką dodajemy miód, cukier, rozgniecione banany, roztrzepane jajka i posiekane daktyle.
Wykonanie ciasta:
Następnie wszystkie składniki mieszamy dokładnie łyżką.
Do pieczenia:
Następnie ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.
Podanie:
Wystudzone ciasto kroimy w trójkąty i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 12 porcji.
Tortownica o średnicy około 21 cm.
Ciasto można upiec w keksówce.
Ciasto można polać polewą czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.