Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1422]

Ciasto daktylowo-bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Częstuję pysznym ciastem bananowo-daktylowym. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia. Uda się każdemu i nie potrzeba miksera. Upieczcie.

Ciasto daktylowo-bananowe

Składniki:

Ciasto daktylowo-bananowe

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 banany ( łącznie 25 dag )
  • 15 dag suszonych daktyli

Sposób przygotowania:

Ciasto daktylowo-bananowe

Wykonanie ciasta:

Ciasto daktylowo-bananowe
Podane składniki rozcieramy aż powstaną małe grudki.

Mąkę, proszek do pieczenia i masło lub margarynę przekładamy do miski. Następnie rozcieramy opuszkami palców te składniki aż powstaną małe grudki.

Wykonanie ciasta:

Ciasto daktylowo-bananowe
Do miski dajemy pozostałe składniki na ciasto.

Banany rozgniatamy widelcem. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Daktyle drobno kroimy. Do miski z mąką dodajemy miód, cukier, rozgniecione banany, roztrzepane jajka i posiekane daktyle.

Wykonanie ciasta:

Ciasto daktylowo-bananowe
Składniki w misce dokładnie miaszamy za pomocą łyżki.

Następnie wszystkie składniki mieszamy dokładnie łyżką.

Do pieczenia:

Ciasto daktylowo-bananowe
Tak wykonane ciasto przekładamy do tortownicy.

Następnie ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciasto daktylowo-bananowe
Ciasto daktylowe pieczemy do zrumienienia przez 45 minut.

Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.

Podanie:

Ciasto daktylowo-bananowe
Ciasto kroimy w trójkąty i podajemy. Smacznego życzę.

Wystudzone ciasto kroimy w trójkąty i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 12 porcji.
Tortownica o średnicy około 21 cm.
Ciasto można upiec w keksówce.
Ciasto można polać polewą czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.