Sposób przygotowania:
Brązowy torcik z białą masą i czekoladową polewą
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewam i odkładam. Miksuję całe jajka z cukrem. Ma wyjść puszysta gęsta pianka. Ma ona potroić objętość.Gotowa jest, gdy trzepaczki miksera będą zostawiać w niej ślad. Do ubitej masy dodaję przesiane składniki i olej. Łączę delikatnie szpatułką. Tortownicę natłuszczam masłem i układam papier do pieczenia. Tortownica ma mieć 21 cm średnicy. Przelewam masę do tortownicy i wkładam do nagrzanego piekarnika 170 stopni na ok 30-40 minut, studzę w tortownicy, potem na kratce, dzielę na 2 lub 3 części.. Krem: Składniki muszą być mocno schłodzone, by się ubiły. Ubijam kremówkę z mascarpone, gdy krem będzie gęsty na koniec dodaję cukier puder (przesiany). Blaty nasączam kawą z wodą, smaruję powidłami i potem masą (odkładam 5 łyżek masy do dekoracji boków). Boki obsypać można startą czekoladą. Na samą górę polecam polewę czekoladową: - Żelatynę zalewam niewielką ilością gorącej wody. Mieszam do rozpuszczenia. Resztę składników zagotowuję. Dodaję żelatynę do reszty masy, mieszam dokładnie. Przestudzam. jak lekko zgęstniej można polewać górę tortu.