selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Brązowy torcik z białą masą i czekoladową polewą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciekawy torcik z masą śmietankową, przełożony kwaskowymi powidłami śliwkowymi i ekstra polewa czekoladowa, która zawsze wychodzi. Polecam!!!

Brązowy torcik z białą masą i czekoladową polewą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Brązowy torcik z białą masą i czekoladową polewą

 

 

  • Masa śmietankowa:
  • 400 ml kremówki 36 %
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 50 g mlecznej czekolady startej

 

  • Ponadto 50 ml wody i ostudzona filiżanka mocnej kawy

 

  • Do przełożenia również słoik powideł śliwkowych

 

 

Sposób przygotowania:

Brązowy torcik z białą masą i czekoladową polewą
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewam i odkładam. Miksuję całe jajka z cukrem. Ma wyjść puszysta gęsta pianka. Ma ona potroić objętość.Gotowa jest, gdy trzepaczki miksera będą zostawiać w niej ślad. Do ubitej masy dodaję przesiane składniki i olej. Łączę delikatnie szpatułką. Tortownicę natłuszczam masłem i układam papier do pieczenia. Tortownica ma mieć 21 cm średnicy. Przelewam masę do tortownicy i wkładam do nagrzanego piekarnika 170 stopni na ok 30-40 minut, studzę w tortownicy, potem na kratce, dzielę na 2 lub 3 części.. Krem: Składniki muszą być mocno schłodzone, by się ubiły. Ubijam kremówkę z mascarpone, gdy krem będzie gęsty na koniec dodaję cukier puder (przesiany). Blaty nasączam kawą z wodą, smaruję powidłami i potem masą (odkładam 5 łyżek masy do dekoracji boków). Boki obsypać można startą czekoladą. Na samą górę polecam polewę czekoladową: - Żelatynę zalewam niewielką ilością gorącej wody. Mieszam do rozpuszczenia. Resztę składników zagotowuję. Dodaję żelatynę do reszty masy, mieszam dokładnie. Przestudzam. jak lekko zgęstniej można polewać górę tortu. 
Brązowy torcik z białą masą i czekoladową polewą
Gotowy jeden z brązowych blatów
Brązowy torcik z białą masą i czekoladową polewą
Masa z mascarpone już gotowa prezentuje się tak
Brązowy torcik z białą masą i czekoladową polewą
A tak wygląda masa- pianka przed dodaniem kakao