Sposób przygotowania:
Świąteczny murzynek o smaku piernika z krememPrzygotowanie ciasta:
Biszkopty ułożyć na wilgotnej ściereczce ,przykryć wierzch również wilgotną ściereczką i pozostawić na 30 min. Następnie spody biszkopcików leciutko posmarować powidłem śliwkowym i skleić po 2 sztuki.
Margarynę,cukry,kakao,przyprawę do piernika i 6 łyżek wody włożyć do rondelka i gotować na bardzo małym ogniu ciągle mieszając.
Następnie dobrze wystudzić. Utrzeć zimną masę z żółtkami a na końcu z przesianą mąką z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z bakaliami. Ubić pianę na sztywno z 4 białek i delikatnie połączyć z ciastem.
Przelać 1/2 ciasta do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm. Rozłożyć na cieście posklejane powidłami biszkopciki. Zalać pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ponad godzinę (do momentu aż wbity patyczek w środek ciasta będzie suchy).
Po upieczeniu wyciągnąć z tortownicy i wystudzić ciasto.
Przygotowanie kremu wiśniowego:
Zagotowujemy 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W 1/2 szkl. mleka roztrzepujemy budynie w proszku i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko.
Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Gorący ściągamy z ognia i szybko wsypujemy galaretkę jagodową w proszku.
Energicznie mieszamy do momentu ,aż galaretka się rozpuści. Pozostawiamy budyń do wystygnięcia.
Masło ucieramy na puch.Ciągle ucierając dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu,a na końcu ucieramy dodając po parę kropli nalewki wiśniowej.
Etap końcowy:
Posmarować wierzch ciasta kremem wiśniowym i polać polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Dekoracyjnie ozdobić ciasto według gustu świątecznymi ozdobami. Pozostawić ciasto w chłodnym miejscu na kilka godzin a najlepiej na noc.