Sposób przygotowania:
Torcik dyniowy z orzechami i powidłamiPrzygotowanie dyni
Dynię myjemy, wydrążamy, kroimy na części, pieczemy 40 minut w 180 st.C. Po upieczeniu dynię obieramy ze skórki,kroimy na mniejsze kawałki.
ETAP 2:
Dynię blendujemy na gładkie puree. 3-4 łyżki puree odkładamy do kremu, resztę wykorzystujemy do ciasta.
ETAP 3:
Przygotowujemy składniki mokre: jajka rozmącamy, mieszamy z olejem, łączymy z puree z dyni.
ETAP 4:
Przygotowujemy składniki suche. Orzechy siekamy. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, orzechy, cukier.
ETAP 5:
Składniki suche i mokre łączymy ze sobą.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy, pieczemy w 180 st.C do suchego patyczka -ok. 35-40 minut.
ETAP 6:
Ostudzone ciasto kroimy na dwa blaty, nasączamy je nalewką śliwkową.
ETAP 7:
Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę. Studzimy.
Po wystudzeniu ucieramy z mascarpone i pozostawionym do kremu puree z dyni.
Próbujemy, ewentualnie dodajemy cukru.
ETAP 8:
Przekładamy ciasto. Pierwszy blat smarujemy częścią kremu oraz powidłami, wykładamy drugi blat. Wierzch smarujemy kremem.
Justi2401