SUPERPRZEPIS

Torcik dyniowy z orzechami i powidłami

  • 1
  • Ag.Zetka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Torcik dyniowy z orzechami i powidłami Więcej zdjęć (3)

Dynia to warzywo wszechstronne - można z niej zrobić nawet tort :) Ja upiekłam ciasto z dynią i orzechami, przełożyłam je kremem czekoladowo-dyniowym oraz powidłami śliwkowymi.

Składniki:

Torcik dyniowy z orzechami i powidłami

 

  • 500 g dyni (masa przed pieczeniem i wydrążeniem)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 5 łyżek cukru
  • garść orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 100 g mascarpone
  • nalewka śliwkowa do nasączenia ciasta

Sposób przygotowania:

Torcik dyniowy z orzechami i powidłami

Przygotowanie dyni

Torcik dyniowy z orzechami i powidłami
Do mojego tortu wykorzystałam pieczoną dynię

Dynię myjemy, wydrążamy, kroimy na części, pieczemy 40 minut w 180 st.C. Po upieczeniu dynię obieramy ze skórki,kroimy na mniejsze kawałki.

ETAP 2:

Torcik dyniowy z orzechami i powidłami
Z dyn robimy puree, które dodamy do ciasta

Dynię blendujemy na gładkie puree. 3-4 łyżki puree odkładamy do kremu, resztę wykorzystujemy do ciasta.

ETAP 3:

Torcik dyniowy z orzechami i powidłami
Jajka rozmącamy i mieszamy z olejem oraz puree z dyni

Przygotowujemy składniki mokre: jajka rozmącamy, mieszamy z olejem, łączymy z puree z dyni.

ETAP 4:

Torcik dyniowy z orzechami i powidłami
Składniki suche to mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, przyprawa do piernika, orzechy

Przygotowujemy składniki suche. Orzechy siekamy. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, orzechy, cukier.

ETAP 5:

Torcik dyniowy z orzechami i powidłami
Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy

Składniki suche i mokre łączymy ze sobą.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy, pieczemy w 180 st.C do suchego patyczka -ok. 35-40 minut.

ETAP 6:

Torcik dyniowy z orzechami i powidłami
Ciasto po przekrojeniu na blaty

Ostudzone ciasto kroimy na dwa blaty, nasączamy je nalewką śliwkową.

ETAP 7:

Torcik dyniowy z orzechami i powidłami
Krem czekoladowy z dynią

Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę. Studzimy.

Po wystudzeniu ucieramy z mascarpone i pozostawionym do kremu puree z dyni.

Próbujemy, ewentualnie dodajemy cukru.

ETAP 8:

Torcik dyniowy z orzechami i powidłami
Ciasto przekładamy kremem i powidłami

Przekładamy ciasto. Pierwszy blat smarujemy częścią kremu oraz powidłami, wykładamy drugi blat. Wierzch smarujemy kremem.