Sposób przygotowania:
Tort bananowy czar
Białka jajek zmiksować z cukrem na sztywną pianę, następnie na małych obrotach połączyć z żółtkami i wymieszać delikatnie z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia. Masę wylać na tortownicę o średnicy 25 cm, i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 35-40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyją z formy, wystudzić i przekroić na dwa krążki.
Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać startą czekoladę i wystudzoną żelatyną. Całość połączyć.
Wystudzonego biszkopta nasączyć herbatą z sokiem z cytryny i posmarować niewielką ilością kremu. Banany obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na kremie. Skropić sokiem z cytryny i przykryć resztą kremu. Na kremie ułożyć drugi krążek biszkopta. Nasączyć.
Miękkie masło zmiksować na puch z cukrem pudrem, na koniec dodać sok z cytryny. Glazurą maślaną posmarować wierzch i boki tortu. Na wierzchu ułożyć wydruk cukrowy i docisnąć, boki obłożyć rurkami waflowymi. Tort udekorować kolorową posypką. Całość schłodzić najlepiej przez noc.
Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać startą czekoladę i wystudzoną żelatyną. Całość połączyć.
Wystudzonego biszkopta nasączyć herbatą z sokiem z cytryny i posmarować niewielką ilością kremu. Banany obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na kremie. Skropić sokiem z cytryny i przykryć resztą kremu. Na kremie ułożyć drugi krążek biszkopta. Nasączyć.
Miękkie masło zmiksować na puch z cukrem pudrem, na koniec dodać sok z cytryny. Glazurą maślaną posmarować wierzch i boki tortu. Na wierzchu ułożyć wydruk cukrowy i docisnąć, boki obłożyć rurkami waflowymi. Tort udekorować kolorową posypką. Całość schłodzić najlepiej przez noc.