czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Tort bananowy czar

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Efektowny tort z dekoracją z wydruku cyfrowego i rurek waflowych, a w środku delikatny biszkopt i bita śmietana z bananami :)

Tort bananowy czar Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort bananowy czar

biszkopt:

krem:

  • 2 szklanki śmietany 30%
  • 1/3 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 łyżka żelatyny + 1/2 szklanki mleka

dodatkowo:

  • dodatkowo:
  • 1/2 kostki masła + 2 łyżki cukru pudru + łyżka soku z cytryny
  • 4 banany
  • 1 szklanka mocnej herbaty z sokiem z 1/2 cytryny
  • 2 opakowania rurek waflowych z kremem
  • kolorowe posypki
  • wydruk cukrowy

Sposób przygotowania:

Tort bananowy czar
Białka jajek zmiksować z cukrem na sztywną pianę, następnie na małych obrotach połączyć z żółtkami i wymieszać delikatnie z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia. Masę wylać na tortownicę o średnicy 25 cm, i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 35-40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyją z formy, wystudzić i przekroić na dwa krążki.

Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać startą czekoladę i wystudzoną żelatyną. Całość połączyć.

Wystudzonego biszkopta nasączyć herbatą z sokiem z cytryny i posmarować niewielką ilością kremu. Banany obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na kremie. Skropić sokiem z cytryny i przykryć resztą kremu. Na kremie ułożyć drugi krążek biszkopta. Nasączyć.

Miękkie masło zmiksować na puch z cukrem pudrem, na koniec dodać sok z cytryny. Glazurą maślaną posmarować wierzch i boki tortu. Na wierzchu ułożyć wydruk cukrowy i docisnąć, boki obłożyć rurkami waflowymi. Tort udekorować kolorową posypką. Całość schłodzić najlepiej przez noc.
Tort bananowy czar
Żółto-niebieski tort dla fana Minionków :)

Tagi:

okazje tort