sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Tort śmietanowo- owocowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Skromny tort urodzinowy z bitą śmietaną i brzoskwiniowo- bananową wkładką. Owocowe dekoracje są zawsze efektowne i smaczne.

Tort śmietanowo- owocowy

Składniki:

Tort śmietanowo- owocowy

składniki

  • biszkopt 3 szt ( tortownica 21 cm )
  • 3 x 2 jajka
  • 3 x 1/2 szkl mąki
  • 3 x 1/3 szkl cukru
  • 3 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • nasączenie
  • 1 cytryna
  • 1,5 szkl wody
  • 1 łyżeczka cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowo- owocowy
Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Biszkopt pieczemy około 15- 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Z cytryny wyciskamy sok. Gotujemy z wodą i cukrem przez kilka minut. Śmietanę ubijamy pudrem i fixem. Jeden biszkopt nasączymy, smarujemy bitą śmietaną. 4-5 połówek brzoskwiń kroimy w kostkę. Układamy na śmietanie.

Przykrywamy drugim blatem. Również go nasączamy i smarujemy kremem.

Banana kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na drugiej warstwie.

Przykrywamy trzecim biszkoptem i tylko nasączamy. Całość smarujemy pozostałą bitą śmietaną.

Łyżeczką delikatnie dotykamy aby uzyskać pożądany efekt. Pozostałe brzoskwinie kroimy w plasterki, robimy z nich róże.

Z kiwi wycinamy listki. Wykałaczką lub końcem noża delikatnie rysujemy kształt liter i cyfr.

W powstałe rowki wsypujemy cukrowe groszki. Wstawiamy tort do lodówki.



Tagi:

tort owoce