Sposób przygotowania:
Tort w kształcie gitary
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 x 40 cm. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
W ten sam sposób przygotowujemy kolejne dwa biszkopty.
Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połamane czekolady. Kiedy się rozpuszczą, zostawiamy do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. Ubijamy mikserem tuz przed przekładaniem tortu.
Cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy wodą z dodatkiem cukru. Gotujemy około 10 minut, studzimy i przecedzamy.
Banany kroimy w plastry, skrapiamy z sokiem z cytryny. Margarynę ucieramy z pudrem i kakao na puszystą masę.
Z biszkoptów wykrawamy kształt gitary. Najlepiej narysować go na kartce z bloku, wyciąć i przyłożyć do ciasta. Pudło powinno mieć 30 cm długości.
Z pozostałych kawałków wycinamy gryf. Jego długość uzależniona jest od szerokości lodówki (w moim przypadku). Planowałam zrobić dłuższy ale tort nie zmieścił się na półce, niestety.
Biszkopty nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Na dolnej warstwie układamy plastry bananów a pod drugą smarujemy dżem porzeczkowy.
Górny biszkopt nasączamy odrobinę więcej niż poprzednie. Cały tort smarujemy kremem maślanym i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby dobrze stężał.
Białą masą cukrową obkładamy gitarę. Czerwonym barwnikiem z odrobiną czarnego koloru malujemy tort pędzelkiem. Dzięki temu otrzymamy efekt cieniowania. Wycinamy resztę elementów i układamy w odpowiednich miejscach.
Struny zrobiłam z cieniutkiej białej tasiemki. Gotowy tort wkładamy do lodówki na noc.
W ten sam sposób przygotowujemy kolejne dwa biszkopty.
Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połamane czekolady. Kiedy się rozpuszczą, zostawiamy do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. Ubijamy mikserem tuz przed przekładaniem tortu.
Cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy wodą z dodatkiem cukru. Gotujemy około 10 minut, studzimy i przecedzamy.
Banany kroimy w plastry, skrapiamy z sokiem z cytryny. Margarynę ucieramy z pudrem i kakao na puszystą masę.
Z biszkoptów wykrawamy kształt gitary. Najlepiej narysować go na kartce z bloku, wyciąć i przyłożyć do ciasta. Pudło powinno mieć 30 cm długości.
Z pozostałych kawałków wycinamy gryf. Jego długość uzależniona jest od szerokości lodówki (w moim przypadku). Planowałam zrobić dłuższy ale tort nie zmieścił się na półce, niestety.
Biszkopty nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Na dolnej warstwie układamy plastry bananów a pod drugą smarujemy dżem porzeczkowy.
Górny biszkopt nasączamy odrobinę więcej niż poprzednie. Cały tort smarujemy kremem maślanym i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby dobrze stężał.
Białą masą cukrową obkładamy gitarę. Czerwonym barwnikiem z odrobiną czarnego koloru malujemy tort pędzelkiem. Dzięki temu otrzymamy efekt cieniowania. Wycinamy resztę elementów i układamy w odpowiednich miejscach.
Struny zrobiłam z cieniutkiej białej tasiemki. Gotowy tort wkładamy do lodówki na noc.
zbysiowa
sammakko
marietta