sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Tort w kształcie gitary

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tort był niespodzianką urodzinową dla mojego brata. Kakaowe biszkopty przełożone czekoladowym kremem z dodatkiem bananów. Bardzo smaczny i efektowny prezent.

Tort w kształcie gitary

Składniki:

Tort w kształcie gitary

Biszkopt 25 x 40

  • 3 x 4 jajka
  • 3 x 1 szkl mąki
  • 3 x 3/4 szkl cukru
  • 3 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 x 1 łyżka kakao

Krem

  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka

krem maślany

poncz

  • 2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szkl wody

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Tort w kształcie gitary
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 x 40 cm. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

W ten sam sposób przygotowujemy kolejne dwa biszkopty.

Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połamane czekolady. Kiedy się rozpuszczą, zostawiamy do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. Ubijamy mikserem tuz przed przekładaniem tortu.

Cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy wodą z dodatkiem cukru. Gotujemy około 10 minut, studzimy i przecedzamy.

Banany kroimy w plastry, skrapiamy z sokiem z cytryny. Margarynę ucieramy z pudrem i kakao na puszystą masę.

Z biszkoptów wykrawamy kształt gitary. Najlepiej narysować go na kartce z bloku, wyciąć i przyłożyć do ciasta. Pudło powinno mieć 30 cm długości.

Z pozostałych kawałków wycinamy gryf. Jego długość uzależniona jest od szerokości lodówki (w moim przypadku). Planowałam zrobić dłuższy ale tort nie zmieścił się na półce, niestety.

Biszkopty nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Na dolnej warstwie układamy plastry bananów a pod drugą smarujemy dżem porzeczkowy.

Górny biszkopt nasączamy odrobinę więcej niż poprzednie. Cały tort smarujemy kremem maślanym i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby dobrze stężał.

Białą masą cukrową obkładamy gitarę. Czerwonym barwnikiem z odrobiną czarnego koloru malujemy tort pędzelkiem. Dzięki temu otrzymamy efekt cieniowania. Wycinamy resztę elementów i układamy w odpowiednich miejscach.

Struny zrobiłam z cieniutkiej białej tasiemki. Gotowy tort wkładamy do lodówki na noc.