Sposób przygotowania:
Tort na 30 urodziny
Śmietanowa Masa: Ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywną masę, już pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serki mieszamy mikserem zaledwie chwile, by pozbyć się grudek. Masa czekoladowa: Gorzką czekoladę podzieloną na mniejsze kawałku rozpuszczamy na ogniu (małym). Następnie powtarzamy tę czynność. Gdy czekolada nam się wystudzi dodajemy ją ok 4 łyżek śmietany. Do miski, w której wcześniej została zmiksowana śmietana, następnie połączona ze śmietan fixem dodajemy cukier puder i wmieszamy go w nią Następnie łączymy czekoladę ze śmietaną delikatnie mieszając.Biszkopt jasny : Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę wraz ze szczyptą soli. Dodajemy cukier kryształ, miksujemy. Dodajemy następnie żółtka.Miksujemy. Dodajemy przesiane i połączone ze sobą mąki i proszek do pieczenia i łyżką drewnianą delikatnie mieszamy bo połączyć wszystkie składniki ze sobą. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i dalej mieszamy. Przekładamy ciasto na dużą, okrągłą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną bułką tartą i pieczemy w temp 190 stopni. Ja tego biszkoptu w tym przypadku nie dzieliłem na części. Biszkopt ciemny-przygotowujemy tak samo jak jasny tylko dodajemy na końcu kakao i drewnianą łyżką musimy je wmieszać w ciasto. Ten biszkopt przekroiłem na pół. Na ciemny biszkopt wykładamy jeden słoik dżemu,przykrywamy jasnym biszkoptem. Nasączamy ponczem, wykładamy masę śmietanową (zostawiamy część, by wysmarować boki. Następnie przykrywamy ciemnym biszkoptem. Nasączamy ponczem. Wykładamy masę czekoladową, na nią wykładamy pokrojonego w plastry banana.Masę cukrową wałkujemy, wykrawamy okrąg o wielkości naszego biszkoptu.Dowolnie zdobimy. Boki smarujemy masą śmietanową, i posypujemy opłatkiem.
marietta