monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1319]

Tort z białą czekoladą, matcha i truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort to prawie zawsze pracochłonny temat, ale warto się poświęcić. Ja ten tort przygotowałam na 15 rocznicę naszego ślubu. Taka okazja zasługuje na piękny i smaczny tort. Serdecznie zapraszam na degustację:)

Tort z białą czekoladą, matcha i truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort z białą czekoladą, matcha i truskawkami

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Masa herbaciana:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 15 ml wody
  • 130 g mascarpone

 

  • Dekoracja:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 120 g mascarpone
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • Ozdoby:
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g mleka w proszku
  • 5 łyżek mleka
  • barwniki spożywcze

 

  • Tortownica 16 cm

Sposób przygotowania:

Tort z białą czekoladą, matcha i truskawkami

Biszkopt:

Tort z białą czekoladą, matcha i truskawkami
ciasto wyłożyć na płaska blachę i wyrónać

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Do masy dodawać po jednym żółtku i za każdym razem delikatnie mieszać.

Przesiać do masy jajecznej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( 30*32 cm) i wyrównać. Piec w 180 st około 8-10 minut, do suchego patyczka.

ETAP 2:

Tort z białą czekoladą, matcha i truskawkami
Z gotowego biszkoptu wykroić 3 blaty

Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie wykroić 3 blaty.

Masa czekoladowa:

Tort z białą czekoladą, matcha i truskawkami
do ubitej śmietany dodać truskawki

Dzień przed składaniem tortu przygotować masę z białej czekolady.

Do rondelka wlać śmietanę dodać połamaną czekoladę i ogrzewać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić, wstawić do lodówki na całą noc.

Kolejnego dnia ubić na sztywno. Dodać pokrojone truskawki.

Masa herbaciana:

Tort z białą czekoladą, matcha i truskawkami
do serka i śmietany dodać matchę i wymieszać

Herbatę wymieszać z 15 ml ciepłej wody, aż proszek się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Dodać herbatę i serek. Wymieszać.

Składanie tortu:

Tort z białą czekoladą, matcha i truskawkami
układać warstwy tortu

Na paterę położyć pierwszy blat nasączyć go wodą z sokiem z cytryną. Zapiąć obręcz tortownicy, wyłożyć masę z białej czekolady. Ułożyć drugi blat i znów nasączyć. Wyłożyć masę herbacianą i przykryć ostatnim blatem, nasączyć go.
Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin.

Dekoracja:

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać serek i delikatnie wymieszać. Obłożyć wierzch i boki tortu.

Ozdoby:

Tort z białą czekoladą, matcha i truskawkami
mleko w proszku wymieszać z cukrem pudrem

Cukier puder przesiać. Dodać mleko i wymieszać. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać na plastyczną, twardą masę. Podzielić na części i zafarbować na kolor jaki potrzebujemy ( jeśli używamy barwnika w żelu to do porcji masy warto dodać około 1/2-1 łyżeczki mleka w proszku, aby masa miała odpowiednią strukturę).

Na róże wyciąć kółeczka kieliszkiem. Zwinąć pierwszy krążek w pączek i nakładać kolejne płatki. Ozdoby układać na torcie ( ponownie jeśli używamy barwnika w żelu, to ozdoby ułożyć przed podaniem tortu, ponieważ dekoracje odrobinę puszczają kolor).
Smacznego!