Sposób przygotowania:
Tort z białą czekoladą, matcha i truskawkamiBiszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Do masy dodawać po jednym żółtku i za każdym razem delikatnie mieszać.
Przesiać do masy jajecznej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( 30*32 cm) i wyrównać. Piec w 180 st około 8-10 minut, do suchego patyczka.
ETAP 2:
Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie wykroić 3 blaty.
Masa czekoladowa:
Dzień przed składaniem tortu przygotować masę z białej czekolady.
Do rondelka wlać śmietanę dodać połamaną czekoladę i ogrzewać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić, wstawić do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia ubić na sztywno. Dodać pokrojone truskawki.
Masa herbaciana:
Herbatę wymieszać z 15 ml ciepłej wody, aż proszek się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Dodać herbatę i serek. Wymieszać.
Składanie tortu:
Na paterę położyć pierwszy blat nasączyć go wodą z sokiem z cytryną. Zapiąć obręcz tortownicy, wyłożyć masę z białej czekolady. Ułożyć drugi blat i znów nasączyć. Wyłożyć masę herbacianą i przykryć ostatnim blatem, nasączyć go.
Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin.
Dekoracja:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać serek i delikatnie wymieszać. Obłożyć wierzch i boki tortu.
Ozdoby:
Cukier puder przesiać. Dodać mleko i wymieszać. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać na plastyczną, twardą masę. Podzielić na części i zafarbować na kolor jaki potrzebujemy ( jeśli używamy barwnika w żelu to do porcji masy warto dodać około 1/2-1 łyżeczki mleka w proszku, aby masa miała odpowiednią strukturę).
Na róże wyciąć kółeczka kieliszkiem. Zwinąć pierwszy krążek w pączek i nakładać kolejne płatki. Ozdoby układać na torcie ( ponownie jeśli używamy barwnika w żelu, to ozdoby ułożyć przed podaniem tortu, ponieważ dekoracje odrobinę puszczają kolor).
Smacznego!
ajrinwu
zbysiowa
monikaT83