Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 253]

Tort motyl z bitą śmietaną i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty i pyszny torcik z bitą śmietaną oraz truskawkami, ciasto zrobione ze startych migdałów i czekolady.

Tort motyl z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki:

Tort motyl z bitą śmietaną i truskawkami

 

  • jajka -10 szt
  • migdały zmielone - 20 dag
  • cukier - 10 dag
  • czekolada - 20 dag
  • śmietana kremówka - 500 ml
  • cukier puder - 10 dag
  • cukier waniliowy -1 op
  • żelatyna-2 łyżki
  • truskawki - 40 dag
  • listki melisy lub mięty

Sposób przygotowania:

Tort motyl z bitą śmietaną i truskawkami
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem kryształem i 1 łyżką wrzątku.

następnie dodać startą czekoladę, zmielone migdały, wymieszać.

białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą żółtkową.

ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w 180st C przez ok 35-40 minut.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na pół.

żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, gdy spęcznieje, rozpuścić ją i przestudzić.

Śmietanę kremówkę- schłodzoną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym., następnie łączymy z przestudzoną żelatyną.

ciasto przekładamy bitą śmietaną oraz paroma truskawkami, przykrywamy drugą częścią ciasta, przekrawamy na pół wzdłuż i układamy na tacy jak motyl.

wierzch tortu dekorujemy resztą śmietany, truskawek oraz listkami mięty lub melisy...

odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.