olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Tort biszkoptowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny i słodki tort biszkoptowy

Tort biszkoptowy

Składniki:

Tort biszkoptowy

 

  • 6 dużych jaj
  • 15 dag cukru
  • 14dag mąki pszennej
  • 7 dag mączki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego/rumowego lub cytrynowego
  • poncz
  • krem kawowy cytrynowy, albo czekoladowy

Sposób przygotowania:

Tort biszkoptowy
Całe jaja podgrzać do ok 40 stopni lekko spienić, dodać cukier, wymieszać, zdjąć z ognia ubijać trzepaczką lub mikserem aż powstanie puszysta masa. Dodać wybrany aromat i lekko wymieszać z uprzednio przesianymi mąkami. Ciasto wlać do tortownicy wysypanej tartą bułką i piec w temp. 180 stopni przez ok.40 min. Przestudzony tort wyjąć z formy, a po kilku-kilkunastu godzinach przekrajać dwa razy, skropić ponczem i przełożyć wybranym kremem.

Tagi:

biszkopt