Sposób przygotowania:
Tort z kremem mango-kiwi
Pieczemy biszkopt: oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli, miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy stopniowo do ciasta, ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt przelewamy do tortownicy, pieczemy ok. 35 min. - do suchego patyka - w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C. Biszkopt zrzucamy z wysokości kolan, odstawiamy do wyłączonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty, nasączamy wodą z cytryną.
Mango i kiwi obieramy, miąższ kroimy w kostkę, mieszamy w garnku, dodajemy cukier, podgrzewamy. Następnie studzimy, blendujemy.
Śmietanę ubijamy, łączymy z cukrem, mascarpone - 1/3 odkładamy do dekoracji wierzchu i boków tortu, resztę łączymy z ostudzonymi owocami.
Blaty biszkoptu przekładamy kremem mango-kiwi. Wierzch i boki tynkujemy pozostawionym kremem śmietankowym, tort dekorujemy wg potrzeb i uznania.
Mango i kiwi obieramy, miąższ kroimy w kostkę, mieszamy w garnku, dodajemy cukier, podgrzewamy. Następnie studzimy, blendujemy.
Śmietanę ubijamy, łączymy z cukrem, mascarpone - 1/3 odkładamy do dekoracji wierzchu i boków tortu, resztę łączymy z ostudzonymi owocami.
Blaty biszkoptu przekładamy kremem mango-kiwi. Wierzch i boki tynkujemy pozostawionym kremem śmietankowym, tort dekorujemy wg potrzeb i uznania.