Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 842]

Tort z kremem mango-kiwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niedawno robiłam tropikalny tort z koktajlem z kilku rodzajów owoców. Tym razem, robiąc tort okolicznościowy, nieco zmodyfikowałam przepis - wykorzystałam tylko mango i kiwi. Wyszło pysznie!

Tort z kremem mango-kiwi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z kremem mango-kiwi

 

 

  • Krem:
  • 500 g mascarpone
  • 500 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru do śmietany i mascarpone + łyżka cukru do owoców
  • 3 dojrzałe mango
  • 1 kiwi

 

  • dekoracja (u mnie ozdoby z masy cukrowej, płatki migdałowe)

Sposób przygotowania:

Tort z kremem mango-kiwi
Pieczemy biszkopt: oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli, miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy stopniowo do ciasta, ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt przelewamy do tortownicy, pieczemy ok. 35 min. - do suchego patyka - w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C. Biszkopt zrzucamy z wysokości kolan, odstawiamy do wyłączonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty, nasączamy wodą z cytryną.

Mango i kiwi obieramy, miąższ kroimy w kostkę, mieszamy w garnku, dodajemy cukier, podgrzewamy. Następnie studzimy, blendujemy.

Śmietanę ubijamy, łączymy z cukrem, mascarpone - 1/3 odkładamy do dekoracji wierzchu i boków tortu, resztę łączymy z ostudzonymi owocami. 

Blaty biszkoptu przekładamy kremem mango-kiwi. Wierzch i boki tynkujemy pozostawionym kremem śmietankowym, tort dekorujemy wg potrzeb i uznania.
Tort z kremem mango-kiwi
Pierwszy blat przełożony masą z mango i kiwi

Tagi:

tort okazje