WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1715]

Sernik z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczony sernik z samodzielnie mielonego białego sera z serkiem waniliowym i śmietaną kremówką, na spodzie z herbatników, polany galaretką.

Sernik z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z galaretką

 

  • 750g białego sera półtłustego
  • 200g serka homogenizowanego waniliowego
  • 100ml śmietany 30%
  • 3/4szkl. cukru
  • 3 jaja
  • 1 łyżka masła
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • ok. 200g herbatników
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Sernik z galaretką

ETAP 1:

Ser biały zblendować z serkiem waniliowym i śmietaną. Wymieszać z cukrem i budyniem w proszku. Następnie zmiksować z miękkim masłem i jajkami. Na koniec do masy serowej wmieszać sok z cytryny. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki. Wyłożyć na nie masę serową. Wyrównać powierzchnię.

Sernik piec ok. godziny w 170 stopniach. Wystudzić w formie na metalowej kratce.

Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i schłodzić. Tężejącą wyłożyć na sernik i schłodzić w lodowce.

Po stężeniu galaretki ciasto wyjąć z formy i pokroić na kawałki.

Sernik z galaretką
Sernik po zastygnięciu galaretki wyjęty z tortownicy
Sernik z galaretką
Sernik po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Sernik z galaretką
Masa serowa po wymieszaniu składników wyłożona na ciastka
Sernik z galaretką
Spód tortownicy wyłożony papierem i herbatnikami