Sposób przygotowania:
Tort kolorowy z mascarpone
Biszkopt wykonanie : Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno , dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż bedzie błyszczące. Dodajemy po jednym żółtku nadal miksując już na najmniejszych obrotach ( aż do ostatniego żółtka) Przesiewamy make z proszkiem do pieczenia , dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 3 krążki. Masa do przełożenia krążków biszkoptowych: Do jednej miski wkładamy ser mascarpone. Do drugiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywno z cukrem. Do serka mascarpone dodajemy łyżką śmietanę i miksujemy na najmniejszych obrotach do końca śmietany. Dodajemy barwnik zielony ( miałam dr Oetker w płynie na 500 ml jeden) Mieszamy masę z barwnikiem i robi nam się jasno zielona . Przekładamy krążki biszkoptowe. Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem i smarujemy boki tortu. Teraz dodajemy barwnik różowy do śmietany( dr Oetker na 500 ml jeden ) i dekorujemy gore tortu . Boki możemy przyozdobić czekoladowymi krążkami
marietta