Sposób przygotowania:
Tort biszkoptowy z kremem budyniowym i ananasem
1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
2. Biszkopt ciemny: W ten sam sposób pieczemy ciemny biszkopt i studzimy. Biszkopt ciemny pieczemy tak około 15 - 20 minut.
3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty. Ananasy dokładnie odsączamy z zalewy, jeśli są w krążkach to kroimy w kostkę. 5 łyżek kremu odkładamy do posmarowania boków. Do pozostałego dodajemy ananasy i mieszamy.
4. Przekładanie: Krążki ciasta przekładamy kremem. Boki i wierzch smarujemy odłożonym.
5. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ,, Śnieżkę '' ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta. Następnie dodajemy płynną wystudzoną czekoladę i dokładnie ubijamy.
6. Dekorowanie: Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej końcówki wciskamy według uznania rozetki na wierzchu tortu. Wafelek bardzo drobno kruszymy i obtaczamy nim boki tortu, lekko dociskamy go do kremu.
7. Podanie: Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin, najlepiej schładzać go całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady: Tortownica o średnicy 18 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Tort można pokroić na 8 sporych kawałków.
2. Biszkopt ciemny: W ten sam sposób pieczemy ciemny biszkopt i studzimy. Biszkopt ciemny pieczemy tak około 15 - 20 minut.
3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty. Ananasy dokładnie odsączamy z zalewy, jeśli są w krążkach to kroimy w kostkę. 5 łyżek kremu odkładamy do posmarowania boków. Do pozostałego dodajemy ananasy i mieszamy.
4. Przekładanie: Krążki ciasta przekładamy kremem. Boki i wierzch smarujemy odłożonym.
5. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ,, Śnieżkę '' ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta. Następnie dodajemy płynną wystudzoną czekoladę i dokładnie ubijamy.
6. Dekorowanie: Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej końcówki wciskamy według uznania rozetki na wierzchu tortu. Wafelek bardzo drobno kruszymy i obtaczamy nim boki tortu, lekko dociskamy go do kremu.
7. Podanie: Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin, najlepiej schładzać go całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady: Tortownica o średnicy 18 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Tort można pokroić na 8 sporych kawałków.
zbysiowa
Babeczka35
Dziękuję bardzo. Zdjęcia robiła moja starsza córka. A tort był pyszny:)
monikaT83
Babeczka35
Dzięki Monia:):)
BozenaMatuszczyk
Babeczka35
Dziękuję Bożenko:)