Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Tort biszkoptowy z kremem budyniowym i ananasem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ten tort jest bardzo pyszny. Idealnie mięciutkie biszkopty przełożone kremem budyniowym z ananasem. Do tego lekka i słodka pianka. Taki tort sprawdzi się na różne okazje. Polecam.

Tort biszkoptowy z kremem budyniowym i ananasem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort biszkoptowy z kremem budyniowym i ananasem

Biszkopt jasny:

Biszkopt ciemny:

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 4 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 25 dag margaryny ,, Kasia``
  • 1 puszka ananasa w syropie

Pianka:

Dodatkowo:

  • 1 wafelek czekoladowy ( 5 dag )

Sposób przygotowania:

Tort biszkoptowy z kremem budyniowym i ananasem
1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

2. Biszkopt ciemny: W ten sam sposób pieczemy ciemny biszkopt i studzimy. Biszkopt ciemny pieczemy tak około 15 - 20 minut.

3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty. Ananasy dokładnie odsączamy z zalewy, jeśli są w krążkach to kroimy w kostkę. 5 łyżek kremu odkładamy do posmarowania boków. Do pozostałego dodajemy ananasy i mieszamy.

4. Przekładanie: Krążki ciasta przekładamy kremem. Boki i wierzch smarujemy odłożonym.

5. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ,, Śnieżkę '' ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta. Następnie dodajemy płynną wystudzoną czekoladę i dokładnie ubijamy.

6. Dekorowanie: Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej końcówki wciskamy według uznania rozetki na wierzchu tortu. Wafelek bardzo drobno kruszymy i obtaczamy nim boki tortu, lekko dociskamy go do kremu.

7. Podanie: Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin, najlepiej schładzać go całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.



Rady: Tortownica o średnicy 18 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Tort można pokroić na 8 sporych kawałków.
Tort biszkoptowy z krem budyniowym i ananasem
Tort biszkoptowy z pyszną masa z ananasem. Rozkrojony.

Tagi:

tort ciasto krem