ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Świąteczny tort

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Piękny tort, idealnie pasujący na świąteczny stół. smak truskawek przywołują wiosnę, a wygląd zachwyca.

Świąteczny tort Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczny tort

 

  • Składniki:

 

  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mai ziemniaczanej
  • 400 g truskawek
  • cukier do smaku
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800ml śmietany kremówki 30%
  • 500 g sera mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • ok 500 ml wody przegotowanej,
  • sok z cytryny do smaku
  • opcjonalnie likier kokosowy do smaku.
  • opcjonalnie barwniki spożywcze.

Sposób przygotowania:

Świąteczny tort
Wykonanie: Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy partiami cukier. Łyżka po łyżce. Kiedy piana stanie się gęsta i błyszcząca dodajemy żółtka stale miksując. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy całość. Gotowe ciasto biszkoptowe przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia samym dnem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni i pieczemy ok 40 min, lub do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. 2 galaretki truskawkowe zalewamy szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na ok 10 min. Następnie rozpuszczamy je w kąpieli wodnej bądź mikrofali. Truskawki (mogą być mrożone) wkładamy do garnka i zasypujemy kilkoma łyżeczkami cukru. Trzeba pamiętać, że galaretki są również słodkie. Kiedy truskawki się rozgotują blendujemy je i dodajemy rozpuszczone galaretki. Dokładnie mieszamy i ewentualnie dosładzamy do smaku. Odstawiamy do przestudzenia. (Ja kilka łyżek wylałam na talerz i wstawiłam do lodówki). Do zimnej przegotowanej wody dodajemy sok z cytryny do smaku i opcjonalnie likier kokosowy. Na paterze układamy zamknięty rant tortownicy (w której piekliśmy biszkopt). Do środka rantu wkładamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy przygotowanym ponczem. Wylewamy na niego lekko tężejący mus truskawkowy i delikatnie układamy kolejny biszkoptowy blat.Całość wstawiamy na ok 20 min do lodówki. 300 ml śmietany ubijamy na sztywno ze 100 g sera mascarpone, 2 łyżkami cukru i odrobiną cukru waniliowego.Wyjmujemy z lodówki paterę z ciastem i nasączamy kolejny biszkopt, na to wykładamy krem (ja zastygnięty na talerzu mus pokroiłam w paski i ułożyłam na masie) Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy go . Gotowy wstawiamy do lodówki na min godzinę. Pozostała część śmietany ubijamy na sztywno, dodając cukier waniliowy i 2 łyżki cukru pudru. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pozostały ser mascarpone. Wyjmujemy tort z lodówki, delikatnie zdejmujemy obręcz i dekorujemy go masą wedle naszego gustu. Do dekoracji użyłam tylki 103 (wykonałam nią róże) tylki 366 (do wykonania liści).
Świąteczny tort
Idealne połaćzenie smaków, świetna alternatywa dla świątecznego ciasta.