WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Deser mocca w szklankach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser mocca czyli deser kawowy na bazie budyniu, z dodatkiem płatków kukurydzianych i czekolady. Pyszny i prosty do zrobienia.

Deser mocca w szklankach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser mocca w szklankach

 

  • 1 i 1/4 szkl. mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5 l mleka
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej miałkiej typu crema
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ok. 10 łyżek płatków kukurydzianych śniadaniowych typu corn flakes
  • 20 g mlecznej czekolady
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • kakao gorzkie do oprószenia

Sposób przygotowania:

Deser mocca w szklankach

ETAP 1:

1 szklankę mleka zagotować. W reszcie mleka rozprowadzić budyń, cukier i kawę. Przelać tą mieszankę na gotujące się mleko i gotować ciągle mieszając aż budyń dobrze zgęstnieje. Budyń wystudzić. Miękkie masło zmiksować i dodać do niego zimny budyń. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.

Śmietanę podgrzać i wrzucić do niej czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Wrzucić pogniecione płatki kukurydziane i wymieszać. Na dno szklanek wyłożyć po ok. 1 łyżce płatków w czekoladzie, następnie po 1/4 kremu, znów płatki i resztę kremu.

Wierzch oprószyć gorzkim kakao. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Deser mocca w szklankach
pierwsza warstwa płatków i kremu nałożona do szklanek
Deser mocca w szklankach
Płatki kukurydziane wymieszane z roztopioną czekoladą
Deser mocca w szklankach
Czekolada rozpuszczona w podgrzanej śmietance
Deser mocca w szklankach
Budyń kawowy zmiksowany z masłem na jednolity krem

Tagi:

okazje desery