WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Tort z ciasteczkami oreo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny tort na ciemnym biszkopcie, z kremem na bazie śmietany i mascarpone z dodatkiem ciasteczek oreo, z dżemem i kremem budyniowym.

Tort z ciasteczkami oreo Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tort z ciasteczkami oreo

Biszkopt

Krem oreo

  • 500ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 14 ciasteczek oreo
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Krem budyniowy

Dodatkowo

  • 1 torebka herbaty czarnej ekspresowej
  • 250ml wrzątku
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 ciasteczka oreo
  • kilka kostek mlecznej czekolady
  • 1 łyżka śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Tort z ciasteczkami oreo

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać z orzechami. Przesypać do piany jajecznej i wymieszać. Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temp. 170 stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Krem oreo

Zimną śmietanę ubić na sztywno z śmietan - fixem i cukrem. Dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia. Ciastka oreo rozdrobnić i dodać do kremu. Wymieszać. łyżki kremu pozostawić do dekoracji.

Krem budyniowy

Szklankę mleka zagotować. W 0,5szkl. mleka rozmieszać budyń, cukier i mąkę. Wlać na gotujące się mleko i mieszać do uzyskania gęstego budyniu. Zdjąć z gazu i wystudzić. Miękkie masło zmiksować z budyniem.

Składanie tortu

Herbatę zalać wrzątkiem, osłodzić i wystudzić. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 herbaty, posmarować cienko dżemem i nałożyć połowę kremu oreo. Nałożyć drugi biszkopt i powtórzyć czynności. Nałożyć trzeci biszkopt, nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować cienko kremem budyniowym, pozostawiając 2 łyżki do dekoracji.

Pozostały krem budyniowy i oreo przełożyć do 2 worków cukierniczych z tylkami w kształcie gwiazdki. Za ich pomocą zrobić rozetki na torcie. Czekoladę roztopić w gorącej śmietance i zrobić napis za pomocą szprycy lub worka cukierniczego z malutką końcówką. Pozostałe ciastka pokroić na połówki i poutykać w torcie.

Tort schłodzić w lodówce.

Tort z ciasteczkami oreo
Kawałek tortu oreo ukrojony i podany na talerzyku
Tort z ciasteczkami oreo
Tort po otynkowaniu go kremem budyniowym.
Tort z ciasteczkami oreo
Tort po przełożeniu biszkoptów kremem oreo
Tort z ciasteczkami oreo
zmiksowany z masłem budyń śmietankowy na krem
Tort z ciasteczkami oreo
Gotowy krem oreo