Sposób przygotowania:
Tort z ciasteczkami oreoBiszkopt
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać z orzechami. Przesypać do piany jajecznej i wymieszać. Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temp. 170 stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Krem oreo
Zimną śmietanę ubić na sztywno z śmietan - fixem i cukrem. Dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia. Ciastka oreo rozdrobnić i dodać do kremu. Wymieszać. łyżki kremu pozostawić do dekoracji.
Krem budyniowy
Szklankę mleka zagotować. W 0,5szkl. mleka rozmieszać budyń, cukier i mąkę. Wlać na gotujące się mleko i mieszać do uzyskania gęstego budyniu. Zdjąć z gazu i wystudzić. Miękkie masło zmiksować z budyniem.
Składanie tortu
Herbatę zalać wrzątkiem, osłodzić i wystudzić. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 herbaty, posmarować cienko dżemem i nałożyć połowę kremu oreo. Nałożyć drugi biszkopt i powtórzyć czynności. Nałożyć trzeci biszkopt, nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować cienko kremem budyniowym, pozostawiając 2 łyżki do dekoracji.
Pozostały krem budyniowy i oreo przełożyć do 2 worków cukierniczych z tylkami w kształcie gwiazdki. Za ich pomocą zrobić rozetki na torcie. Czekoladę roztopić w gorącej śmietance i zrobić napis za pomocą szprycy lub worka cukierniczego z malutką końcówką. Pozostałe ciastka pokroić na połówki i poutykać w torcie.
Tort schłodzić w lodówce.