marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Tort brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia tortu

Tort brzoskwiniowy

Składniki:

Tort brzoskwiniowy

 

  • 1 gotowy spód do tortu (biszkopt)
  • 1/2 l śmietanki
  • 4-5 dużych brzoskwiń o żółtym miąższu
  • 30 dag czerwonych owoców
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 paczka cukru waniliowego (20 g)
  • 1/2 szklanki aromatycznego likieru

Sposób przygotowania:

Tort brzoskwiniowy
Umyte brzoskwinie zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w cienkie cząstki, posypać cukrem, polać likierem i wstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto przekroić na trzy krążki jednakowej grubości. Pierwszy krążek położyć na paterze i skropić sokiem, który wypłynął z brzoskwiń. Śmietankę ubić z resztą cukru oraz cukrem waniliowym i posmarować krążek ciasta. Na warstwie bitej śmietany ułożyć część plasterków brzoskwini i kilka owoców. Następnie położyć kolejny krążek ciasta, kolejną warstwę bitej śmietany i owoców. Trzecią, wierzchnią warstwę tortu również należy posmarować bitą śmietaną, na środku ułożyć promieniście cząstki brzoskwiń a wokół nich pierścień z owoców. Brzeg udekorować bitą śmietaną wyciśniętą z rękawa. Jeśli zostanie nam trochę bitej śmietany, można posmarować nią boki tortu. Przed podaniem tort należy schłodzić w lodówce. Smacznego