Sposób przygotowania:
Tort brzoskwiniowy z Kubusiem PuchatkiemBiszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrami na jasny krem.
W oddzielnej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie dodać porcjami do żółtek. Wymieszać i dodać pianę z białek.
Delikatnie wymieszać łyżką. Dodać zapach cytrynowy i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec do suchego patyczka w temp. 170 stopni. Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 równe blaty
krem budyniowy
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając o jedną szklankę ilość mleka. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować i połączyć z zimnym budyniem.
Masa brzoskwiniowa
Zimną śmietanę przelać do wysokiego naczynia. Wsypać śmietan-fix i cukier waniliowy i ubić na sztywny krem. Wymieszać z serkiem mascarpone.
Brzoskwinie odsączone z zalewy pokroić w kostkę i wrzucić do kremu, wymieszać.
Poncz
Wszystkie składniki na poncz wymieszać ze sobą.
złożenie tortu
Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu, posmarować dżemem malinowym i posmarować kremem budyniowym.
Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć 1/3 ponczu i posmarować kremem brzoskwiniowym. Przykryć trzecim blatem i nasączyć resztą ponczu.
Do dekoracji
Śmietanę zimną ubić z cukrem i śmietan - fixem. Częścią kremu posmarować cienko wierzch i boki tortu i wygładzić.
Resztę kremu podzielić na 4 równe części i do każdej dodać inny barwnik. Każdy krem przełożyć do szprycy i wyciskać nim gwiazdki na boku tortu tworząc coś na kształt tęczy.
Niebieskim kremem dodatkowo zrobić rozetki na wierzchu tortu dookoła. Tort schłodzić w lodówce. Na wierzchu tortu ułożyć opłatek na ok. 1-2 godz. przed podaniem. Dookoła opłatka ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie tworząc wianuszek.
Udekorować dodatkowo posypkami.