WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Tort brzoskwiniowy z Kubusiem Puchatkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort urodzinowy dla dziecka na cytrynowym biszkopcie z kremem budyniowym i brzoskwiniowym z dodatkiem brzoskwiń z puszki ozdobiony opłatkiem i bitą śmietaną.

Tort brzoskwiniowy z Kubusiem Puchatkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort brzoskwiniowy z Kubusiem Puchatkiem

Biszkopt

Krem budyniowy

  • 1 duży budyń waniliowy
  • 2 szkl. mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 100-150 g masła
  • mały słoiczek dżemu malinowego własnej roboty

Masa brzoskwiniowa

Poncz

  • syrop z brzoskwiń z puszki
  • ok. 1-2 łyżek soku z cytryny
  • 3/4 szklanki przegotowanej wody

Do dekoracji

  • 05 litra śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • cukier waniliowy
  • pół puszki brzoskwiń
  • kilka kuleczek zbożowych
  • posypka do ciast
  • opłatek na tort z obrazkiem Kubusia Puchatka
  • barwniki spożywcze (niebieski, zielony, żółty i różowy)

Sposób przygotowania:

Tort brzoskwiniowy z Kubusiem Puchatkiem

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrami na jasny krem.

W oddzielnej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie dodać porcjami do żółtek. Wymieszać i dodać pianę z białek.

Delikatnie wymieszać łyżką. Dodać zapach cytrynowy i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec do suchego patyczka w temp. 170 stopni. Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 równe blaty

krem budyniowy

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając o jedną szklankę ilość mleka. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować i połączyć z zimnym budyniem.

Masa brzoskwiniowa

Zimną śmietanę przelać do wysokiego naczynia. Wsypać śmietan-fix i cukier waniliowy i ubić na sztywny krem. Wymieszać z serkiem mascarpone.

Brzoskwinie odsączone z zalewy pokroić w kostkę i wrzucić do kremu, wymieszać.

Poncz

Wszystkie składniki na poncz wymieszać ze sobą.

złożenie tortu

Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu, posmarować dżemem malinowym i posmarować kremem budyniowym.

Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć 1/3 ponczu i posmarować kremem brzoskwiniowym. Przykryć trzecim blatem i nasączyć resztą ponczu.

Do dekoracji

Śmietanę zimną ubić z cukrem i śmietan - fixem. Częścią kremu posmarować cienko wierzch i boki tortu i wygładzić.

Resztę kremu podzielić na 4 równe części i do każdej dodać inny barwnik. Każdy krem przełożyć do szprycy i wyciskać nim gwiazdki na boku tortu tworząc coś na kształt tęczy.

Niebieskim kremem dodatkowo zrobić rozetki na wierzchu tortu dookoła. Tort schłodzić w lodówce. Na wierzchu tortu ułożyć opłatek na ok. 1-2 godz. przed podaniem. Dookoła opłatka ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie tworząc wianuszek.

Udekorować dodatkowo posypkami.

Tort brzoskwiniowy z Kubusiem Puchatkiem
Tak prezentowały się boki tortu ozdobione kolorowymi kremami
Tort brzoskwiniowy z Kubusiem Puchatkiem
Tak tort prezentował się w środku po rozkrojeniu