BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Torcik brzoskwiniowo - śmietankowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Torcik zrobiłam na spotkanie z przyjaciółmi, torcik był bardzo smaczny o smaku brzoskwiniowym. Smakował wszystkim.

Torcik brzoskwiniowo - śmietankowy

Składniki:

Torcik brzoskwiniowo - śmietankowy

 

  • biszkopt;
  • oto link;https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html

 

  • poncz;
  • sok z 1/2 cytryny,
  • cukier 3 łyżki,
  • woda gorąca 1/4 szklanki,

 

  • krem brzoskwiniwo -śmietankowy;
  • brzoskwinie około 5 - 6 szt,
  • galaretka brzoskwiniowa 1 op,
  • woda 250 ml,
  • śmietana 30 % 1,200 litra,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • śmietan fix 2 op,
  • wiórki kokosowe uprażone 100 g,
  • dekoracja,

Sposób przygotowania:

Torcik brzoskwiniowo - śmietankowy
Biszkopt zrobiony według tego przepisu;

oto link;https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html

Po upieczeniu biszkopt przekroić na trzy części następnie nasączyć ponczem z cukru , soku z cytryny i wody.

Krem brzoskwiniowo - śmietankowy;

Dojrzałe brzoskwinie obrać ze skórek, usunąć pestki, a brzoskwinie pokroić w małą kostkę.

Galaretkę brzoskwiniową ugotować według opisu na opakowaniu tylko w mniejszej ilości wody (250 ml) wystudzić.

Śmietanę 30 % dobrze schłodzoną ubić na sztywną masę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fix.

1/4 ubitej śmietany odłozyc do dekoracji i obłożenia tortu.

Do pozostałej części ubitej śmietany wlewać powoli zimną ale nie tężejącą galaretkę i delikatnie wymieszać.

Na sam koniec dodać obrane , pokrojone brzoskwinie, ponownie wymieszać, a następnie włożyć masę do lodówki, aby stężała i nabrała konsystencji kremu do tortu.

Składanie tortu;

Blat dolny z biszkoptu, czyli spód posmarować dżemem brzoskwiniowym nałożyć połowę kremu brzoskwiniowego, przykryć drugim blatem, zrobić to samo co z pierwszym.

Przykryć trzecim ostatnim blatem, docisnąć brzegi biszkoptu formując tort.

Cały tort obłożyć masą śmietankową odłożonym wcześniej.

Górę tortu udekorować rozetkami z masy śmietankowej, koralikami oraz różyczkami z masy cukrowej i listkami.

Boki tortu obłożyć uprażonym kokosem.

Tort włożyć do lodówki na całą noc, albo przynajmniej na kilka godzin.

Tagi:

tort okazje