Sposób przygotowania:
Torcik brzoskwiniowo - śmietankowy
Biszkopt zrobiony według tego przepisu;
oto link;https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html
Po upieczeniu biszkopt przekroić na trzy części następnie nasączyć ponczem z cukru , soku z cytryny i wody.
Krem brzoskwiniowo - śmietankowy;
Dojrzałe brzoskwinie obrać ze skórek, usunąć pestki, a brzoskwinie pokroić w małą kostkę.
Galaretkę brzoskwiniową ugotować według opisu na opakowaniu tylko w mniejszej ilości wody (250 ml) wystudzić.
Śmietanę 30 % dobrze schłodzoną ubić na sztywną masę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fix.
1/4 ubitej śmietany odłozyc do dekoracji i obłożenia tortu.
Do pozostałej części ubitej śmietany wlewać powoli zimną ale nie tężejącą galaretkę i delikatnie wymieszać.
Na sam koniec dodać obrane , pokrojone brzoskwinie, ponownie wymieszać, a następnie włożyć masę do lodówki, aby stężała i nabrała konsystencji kremu do tortu.
Składanie tortu;
Blat dolny z biszkoptu, czyli spód posmarować dżemem brzoskwiniowym nałożyć połowę kremu brzoskwiniowego, przykryć drugim blatem, zrobić to samo co z pierwszym.
Przykryć trzecim ostatnim blatem, docisnąć brzegi biszkoptu formując tort.
Cały tort obłożyć masą śmietankową odłożonym wcześniej.
Górę tortu udekorować rozetkami z masy śmietankowej, koralikami oraz różyczkami z masy cukrowej i listkami.
Boki tortu obłożyć uprażonym kokosem.
Tort włożyć do lodówki na całą noc, albo przynajmniej na kilka godzin.
oto link;https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html
Po upieczeniu biszkopt przekroić na trzy części następnie nasączyć ponczem z cukru , soku z cytryny i wody.
Krem brzoskwiniowo - śmietankowy;
Dojrzałe brzoskwinie obrać ze skórek, usunąć pestki, a brzoskwinie pokroić w małą kostkę.
Galaretkę brzoskwiniową ugotować według opisu na opakowaniu tylko w mniejszej ilości wody (250 ml) wystudzić.
Śmietanę 30 % dobrze schłodzoną ubić na sztywną masę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fix.
1/4 ubitej śmietany odłozyc do dekoracji i obłożenia tortu.
Do pozostałej części ubitej śmietany wlewać powoli zimną ale nie tężejącą galaretkę i delikatnie wymieszać.
Na sam koniec dodać obrane , pokrojone brzoskwinie, ponownie wymieszać, a następnie włożyć masę do lodówki, aby stężała i nabrała konsystencji kremu do tortu.
Składanie tortu;
Blat dolny z biszkoptu, czyli spód posmarować dżemem brzoskwiniowym nałożyć połowę kremu brzoskwiniowego, przykryć drugim blatem, zrobić to samo co z pierwszym.
Przykryć trzecim ostatnim blatem, docisnąć brzegi biszkoptu formując tort.
Cały tort obłożyć masą śmietankową odłożonym wcześniej.
Górę tortu udekorować rozetkami z masy śmietankowej, koralikami oraz różyczkami z masy cukrowej i listkami.
Boki tortu obłożyć uprażonym kokosem.
Tort włożyć do lodówki na całą noc, albo przynajmniej na kilka godzin.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Dziękuję Justynko;)