Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1690]

Tort cappuccino z dżemem i kremem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny tort biszkoptowy, przełożony kremem o smaku cappuccino i dżemem. Na różne okazje. Bardzo pyszny i mięciutki, rozpływa się w ustach.

Tort cappuccino z dżemem i kremem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort cappuccino z dżemem i kremem

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiaste łyżki czarnego kakao (nie mylić z ciemnym)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Krem:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 125 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 4 kopiaste łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym

Nasączenie:

  • 2 kopiaste łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym
  • kilka łyżek gorącej wody

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu brzoskwiniowego
  • dowolne słodycze i ciasteczka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort cappuccino z dżemem i kremem
1. Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo oba cukry i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez gęste sitko, dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 20 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt studzimy. Zimny przekrawamy na trzy krążki.

2. Nasączenie:

Kawę zalewamy gorącą wodą i studzimy. Za pomocą pędzelka smarujemy przekrojone biszkopty.

3. Krem:

Serek mascarpone i kremówkę ubijamy przez kilka minut, aż powstanie gęsty krem, dodajemy kawę cappuccino i ponownie ubijamy.

4. Przekładanie: P

ierwszy biszkopt smarujemy kremem, trochę kremu odkładamy do posmarowania tortu. Na krem nakładamy krążek biszkoptu, smarujemy dżemem i nakładamy trzeci krążek biszkoptu. Lekko dociskamy. Odłożonym kremem smarujemy boki i wierzch tortu. Tort chłodzimy w lodówce.

5. Dekoracja i podanie:

Przed podaniem tort dekorujemy słodyczami. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy około 20 cm.

Można użyć dowolnego smaku kawy cappuccino i dowolnej ilości do kremu, dla mnie tyle było w sam raz.

Użyłam czarnego kakao, nie mylić z ciemnym.
Tort cappuccino z dżemem i kremem
Tort o smaku cappuccino w rozkrojeniu. Udekorowany i pyszny.