Sposób przygotowania:
Tort cappuccino z dżemem i kremem
1. Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo oba cukry i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez gęste sitko, dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 20 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt studzimy. Zimny przekrawamy na trzy krążki.
2. Nasączenie:
Kawę zalewamy gorącą wodą i studzimy. Za pomocą pędzelka smarujemy przekrojone biszkopty.
3. Krem:
Serek mascarpone i kremówkę ubijamy przez kilka minut, aż powstanie gęsty krem, dodajemy kawę cappuccino i ponownie ubijamy.
4. Przekładanie: P
ierwszy biszkopt smarujemy kremem, trochę kremu odkładamy do posmarowania tortu. Na krem nakładamy krążek biszkoptu, smarujemy dżemem i nakładamy trzeci krążek biszkoptu. Lekko dociskamy. Odłożonym kremem smarujemy boki i wierzch tortu. Tort chłodzimy w lodówce.
5. Dekoracja i podanie:
Przed podaniem tort dekorujemy słodyczami. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 20 cm.
Można użyć dowolnego smaku kawy cappuccino i dowolnej ilości do kremu, dla mnie tyle było w sam raz.
Użyłam czarnego kakao, nie mylić z ciemnym.
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo oba cukry i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez gęste sitko, dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 20 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt studzimy. Zimny przekrawamy na trzy krążki.
2. Nasączenie:
Kawę zalewamy gorącą wodą i studzimy. Za pomocą pędzelka smarujemy przekrojone biszkopty.
3. Krem:
Serek mascarpone i kremówkę ubijamy przez kilka minut, aż powstanie gęsty krem, dodajemy kawę cappuccino i ponownie ubijamy.
4. Przekładanie: P
ierwszy biszkopt smarujemy kremem, trochę kremu odkładamy do posmarowania tortu. Na krem nakładamy krążek biszkoptu, smarujemy dżemem i nakładamy trzeci krążek biszkoptu. Lekko dociskamy. Odłożonym kremem smarujemy boki i wierzch tortu. Tort chłodzimy w lodówce.
5. Dekoracja i podanie:
Przed podaniem tort dekorujemy słodyczami. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 20 cm.
Można użyć dowolnego smaku kawy cappuccino i dowolnej ilości do kremu, dla mnie tyle było w sam raz.
Użyłam czarnego kakao, nie mylić z ciemnym.
robaczek
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)