Ewulek

Ewulek

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Torcik Tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mój pierwszy w życiu tort na biszkopcie,może z wyglądu to nie kuchnia "Gordona" ale smak miał nieziemski :)

Torcik Tiramisu

Składniki:

Torcik Tiramisu

 

  • Biszkopt:

 

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cappuccino czekoladowego w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli.

 

  • Krem:

 

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml espresso
  • 4 łyżki likieru amaretto
  • ok. 20 podłużnych biszkoptów
  • odrobina kakao w proszku.

 

  • Poncz:

 

  • 1 szklanka dobrej kawy (z 2 łyżeczek kawy i 2 łyżeczek cukru)
  • 100 ml amaretto.

 

  • Dodatkowo:

 

  • 1 duża paczka podłużnych biszkoptów
  • 1 gorzka czekolada lub kakao do posypania.

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik Tiramisu
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, a następnie dodawać po żółtku i miksować. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia i cappuccino w proszku, wymieszać. Dodawać do masy jajecznej po łyżce sypkich produktów i mieszać dokładnie łyżką. Na końcu wlać 1 łyżkę wody i wymieszać. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 0k. 20×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. ok. 170 st. C przez ok. 30-35 min. Wystudzić. Krem: Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (najlepiej mikserem) Dodaj mascarpone i dalej miksuj Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy Kawę wymieszaj z likierem. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolny płat ciasta nasączyć ponczem, wyłożyć połowę kremu.Następnie układać biszkopty maczane w kawie (należy robić to ostrożnie i nie nasączać zbyt mocno, bo się rozpadną). Na biszkopty wyłożyć drugą połowę kremu i przykryć płatem biszkoptowym, lekko go nasączyć i posmarować odłożonymi 5 łyżkami kremu. Ciasto obficie posypać startą drobno czekoladą lub kakao i chłodzić w lodówce kilka godzin.