Sposób przygotowania:
Torcik Tiramisu
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, a następnie dodawać po żółtku i miksować. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia i cappuccino w proszku, wymieszać. Dodawać do masy jajecznej po łyżce sypkich produktów i mieszać dokładnie łyżką. Na końcu wlać 1 łyżkę wody i wymieszać. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 0k. 20×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. ok. 170 st. C przez ok. 30-35 min. Wystudzić. Krem: Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (najlepiej mikserem) Dodaj mascarpone i dalej miksuj Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy Kawę wymieszaj z likierem. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolny płat ciasta nasączyć ponczem, wyłożyć połowę kremu.Następnie układać biszkopty maczane w kawie (należy robić to ostrożnie i nie nasączać zbyt mocno, bo się rozpadną). Na biszkopty wyłożyć drugą połowę kremu i przykryć płatem biszkoptowym, lekko go nasączyć i posmarować odłożonymi 5 łyżkami kremu. Ciasto obficie posypać startą drobno czekoladą lub kakao i chłodzić w lodówce kilka godzin.