Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Orzechowy torcik Mocca

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Delikatny i kremowy torcik bezowy z nutką kawy i orzechów laskowych, taki deser zadowoli nawet bardzo wymagających gości.

Orzechowy torcik Mocca Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Orzechowy torcik Mocca

Beza orzechowa

Krem Cappuccino

  • 250 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki Cappuccino w proszku
  • laska wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Orzechowy torcik Mocca
Orzechy upraż na suchej patelni, obierz ze skórek a potem zmiksuj na mączkę, białko ubij z cukrem dodaj kawę, kakao i mielone orzechy, całość delikatnie połącz. Gotową masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij z niego trzy krążki wielkości małego talerzyka (jeden krążek posyp siekanymi orzechami i oprósz kakaem), bezy susz przez 2 godz w 100 stop .

W misce ubij śmietankę z cukrem i wanilią, kiedy masa zesztywnieje stopniowo dodawaj serek Mascarpone i sypkie Cappuccino.

Tort składaj zaczynając od bezy, na nią wyłóż cienką warstwę masy i przyłóż biszkoptami lekko namoczonymi w alkoholu, biszkopty posmaruj drugą porcją masy i przykryj kolejną bezą (tak samo postępuj przy składaniu drugiej warstwy tortu), gotowe ciasto odstaw do lodówki na 12godz żeby skruszało.
Orzechowy torcik Mocca
Składanie tortu zacznij od krążków bezowych.
Orzechowy torcik Mocca
Na bezę wyłóż cienką warstwę kremu kawowego.
Orzechowy torcik Mocca
Na masie poukładaj warstwę namoczonych biszkoptów.
Orzechowy torcik Mocca
Biszkopty przykry kolejną warstwą kremu :-)
Orzechowy torcik Mocca
Tak samo postępuj przy składaniu drugiej warstwy tortu.