Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1264]

Tort Cappuccino Cream

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort Cappuccino Cream- lekki i puszysty tort kawowo- śmietanowy. To doskonały deser do kawy lub herbaty.

Tort Cappuccino Cream Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort Cappuccino Cream

Biszkopt jasny

  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2,5 łyżki oleju,
  • ¾ szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka octu,

Biszkopt ciemny

  • 3 jajka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • ½ łyżki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżki octu

Masa cappuccino

  • 2 jajka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 200g masła,
  • 4 łyżki cappuccino w proszku,
  • 1 kieliszek spirytusu,

Poncz

  • 100ml mocnej kawy parzonej,
  • 2 łyżki spirytusu,

Masa śmietanowa

  • 350ml śmietany 30%,
  • 1 op fixu do śmietany,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 150g serka mascarpone,
  • ½ szklanki wody,
  • 1 łyżka żelatyny,

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Tort Cappuccino Cream
1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję stopniowo olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

2 Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Nadal miksując dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę i piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 

3. Poncz: Kawę parzoną mieszam ze spirytusem. Ponczem nasączam upieczone biszkopty.

4. Masa cappuccino: Jajka razem z cukrem ubijam około 15 minut nad kąpielą wodną. Masę odstawiam do przestudzenia. Masło razem z proszkiem cappuccino ucieram na puszystą masę. Dodaję masę jajeczną. Na końcu wlewam spirytus. Ucieram.

5. Jeden z ciemnych biszkoptów smaruję połową masy cappuccino. Przykrywam biszkoptem jasnym. Wykładam pozostałą masę, wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu ciemnego.

6. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz fixem. Dodaję serek mascaropne. Mieszam. Na końcu wlewam tężejącą żelatynę. Miksuję. Przygotowaną masą smaruję boki, wierzch tortu oraz dekoruję brzegi.

7. Migdały zaparzam we wrzątku i obieram ze skórek. Siekam na mniejsze kawałki. Migdałami obsypuję boki tortu. Wierzch dekoruję cukrowymi ozdobami.
Tort Cappuccino Cream
Tort Cappucino Cream- doskonały na każdą okazję.

Tagi:

ciasto tort