Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo-malinowyPrzygotowanie biszkoptu kakaowego:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno utrwalając je cukrem. Następnie ubijając dodać kolejno żółtka,wodę,olej. Na końcu delikatnie wymieszać z przesianymi suchymi składnikami.
Przelać do tortownicy średnicy 26 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 40- 45 min.
Po upieczeniu wyjąć z formy. Gdy całkowicie przestygnie przekroić na 3 części.
przygotowanie masy malinowej :
Galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy lekko stężeje mieszamy z malinami i wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptu. Wkładamy do lodówki na chwilę by masa całkiem zastygła.
Przygotowanie masy jajeczno-czekoladowej :
Do rondelka dajemy mleko,cukry,jajka. Dokładnie roztrzepujemy masę trzepaczką. Stawiamy garnek na bardzo małym ogniu. Ciągle mieszamy trzepaczką masę, aż powstanie z masy gęsty budyń.
Następnie ściągamy z ognia. Do gorącej masy jajecznej dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy szybko aż masa połączy się z czekoladą. Masę pozostawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy po łyżce przestudzonej masy, ciągle ucierając.
Większą połowę przygotowanej masy wykładamy na zastygniętą galaretkę z malinami (mniejsze pół masy pozostawiamy na wierzch tortu i do dekoracji).
Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu,lekko dociskając. Biszkopt nasączamy musem malinowym.
Przygotowanie masy śmietanowej:
Galaretkę malinową rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Do zimnego mleka wsypujemy śnieżkę w proszku i ubijamy mikserem 3-4 min. na najwyższych obrotach.
Następnie ciągle ubijając mikserem wlewamy tężejącą galaretkę malinową. Odrobinę masy odkładamy do posmarowania boku tortu,resztę masy ze śnieżki mieszamy z malinami. Wykładamy na nasączony biszkopt musem malinowym.
Przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu. Dociskamy całość. Smarujemy boki tortu odłożoną masą ze śnieżki. Wkładamy tort na 1 godz. do lodówki do stężenia.
Etap końcowy :
Schłodzony tort wyciągamy z lodówki. Smarujemy wierzch tortu odłożoną masą jajeczno-czekoladową.
Wierzch tortu ozdabiamy dekoracyjnie za pomocą szprycy. Ozdabiamy świeżymi i suszonymi malinami w czekoladzie przekrojonymi na pół.
Ozdabiamy listkami melisy. Całość wkładamy do lodówki na 3-4 godz. do stężenia.