SUPERPRZEPIS

Tort czekoladowo-malinowy

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Tort czekoladowo-malinowy Więcej zdjęć (2)

Bardzo apetyczny tort czekoladowo-malinowy upieczony przeze mnie na urodziny męża. Biszkopty czekoladowe przełożone galaretką malinową z malinami,masą czekoladową,bitą śmietaną z malinami. Jest delikatny,lekki nie za słodki rozpływa się w ustach.

Składniki:

Tort czekoladowo-malinowy

na biszkopt czekoladow :

  • 6 jajek
  • 7 kopiatych łyżek cukru
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa z malinami :

  • 20 dag świeżych malin
  • 2 galaretki malinowe

na masę jajeczno-czekoladową :

  • niepełna szkl. mleka
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 gorzka czekolada
  • 25 dag masła

na bitą śmietanę :

  • 3/4 szkl. zimnego mleka
  • 1 śnieżka w proszku
  • 1 galaretka malinowa
  • 20 dag świeżych malin

na poncz :

  • 1/4 szkl. musu z przetartych świeżych malin

do dekoracji :

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo-malinowy

Przygotowanie biszkoptu kakaowego:

Tort czekoladowo-malinowy
Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przekroić równo na 3 części

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno utrwalając je cukrem. Następnie ubijając dodać kolejno żółtka,wodę,olej. Na końcu delikatnie wymieszać z przesianymi suchymi składnikami.

Przelać do tortownicy średnicy 26 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 40- 45 min.

Po upieczeniu wyjąć z formy. Gdy całkowicie przestygnie przekroić na 3 części.

przygotowanie masy malinowej :

Tort czekoladowo-malinowy
Na pierwszą warstwę biszkoptu wylewamy tężejącą galaretkę z malinami

Galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy lekko stężeje mieszamy z malinami i wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptu. Wkładamy do lodówki na chwilę by masa całkiem zastygła.

Przygotowanie masy jajeczno-czekoladowej :

Tort czekoladowo-malinowy
Gorącą masę jajeczną łączymy z połamaną gorzką czekoladą

Do rondelka dajemy mleko,cukry,jajka. Dokładnie roztrzepujemy masę trzepaczką. Stawiamy garnek na bardzo małym ogniu. Ciągle mieszamy trzepaczką masę, aż powstanie z masy gęsty budyń.

Następnie ściągamy z ognia. Do gorącej masy jajecznej dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy szybko aż masa połączy się z czekoladą. Masę pozostawiamy do wystygnięcia.

Masło ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy po łyżce przestudzonej masy, ciągle ucierając.

Większą połowę przygotowanej masy wykładamy na zastygniętą galaretkę z malinami (mniejsze pół masy pozostawiamy na wierzch tortu i do dekoracji).

Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu,lekko dociskając. Biszkopt nasączamy musem malinowym.

Przygotowanie masy śmietanowej:

Tort czekoladowo-malinowy
Na bitą śmietanę malinową z malinami nakładamy trzeci krążek biszkoptu czekoladowego

Galaretkę malinową rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Do zimnego mleka wsypujemy śnieżkę w proszku i ubijamy mikserem 3-4 min. na najwyższych obrotach.

Następnie ciągle ubijając mikserem wlewamy tężejącą galaretkę malinową. Odrobinę masy odkładamy do posmarowania boku tortu,resztę masy ze śnieżki mieszamy z malinami. Wykładamy na nasączony biszkopt musem malinowym.

Przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu. Dociskamy całość. Smarujemy boki tortu odłożoną masą ze śnieżki. Wkładamy tort na 1 godz. do lodówki do stężenia.

Etap końcowy :

Tort czekoladowo-malinowy
Wierzch tortu smarujemy masą jajeczno-czekoladową i dekoracyjnie ozdabiamy za pomocą szprycy

Schłodzony tort wyciągamy z lodówki. Smarujemy wierzch tortu odłożoną masą jajeczno-czekoladową.

Wierzch tortu ozdabiamy dekoracyjnie za pomocą szprycy. Ozdabiamy świeżymi i suszonymi malinami w czekoladzie przekrojonymi na pół.

Ozdabiamy listkami melisy. Całość wkładamy do lodówki na 3-4 godz. do stężenia.


Tagi:

tort