iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Tort z owocami sezonowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj u mnie moc owoców w małym i pysznym torcie choć w innej formie bo nie jest okrągły, a prostokątny.

Tort z owocami sezonowymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z owocami sezonowymi

ciasto:

krem:

dodatkowo:

  • dowolne owoce

Sposób przygotowania:

Tort z owocami sezonowymi
Całe jajka ubić do białości z 4 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli w trakcie ubijania dosypywać po łyżce cukru. Obie maki wymieszać i przesiać razem z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie połączyć z ubitymi jajkami na koniec dodać olej.

Prostokątną formę o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piec w temp. 180 st około 20-25 minut do suchego patyczka, następnie wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, porzeczki zmiksować i wymieszać z cukrem pudrem, śmietanę ubić na sztywno z żelatyną na koniec wymieszać z musem porzeczkowym.

Wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć dowolnym ponczem, następnie dolny posmarować połową kremu , przykryć drugim i lekko docisnąć.

Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem i ułożyć na nim spora ilość owoców. Ciasto przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce, aby dobrze zastygło.  
Tort z owocami sezonowymi

Tagi:

tort owoce