karolinaOla

karolinaOla

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Ciasto na biszkopcie z owocami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli tak, jak ja macie dużo owoców w przydomowym ogródku i zastanawiacie się co z nimi zrobić to ten przepis na pewno Wam w tym pomoże.

Ciasto na biszkopcie z owocami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na biszkopcie z owocami i galaretką

 

 

  • Na masę budyniową:
  • 3 budynie waniliowe
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 l mleka
  • 1,5 kostki masła lub margaryny

 

  • Dodatkowo:
  • ok. 1/2 kg owoców
  • 2 galaretki owocowe(takie same)

Sposób przygotowania:

Ciasto na biszkopcie z owocami i galaretką
Włącz piekarnik na 180 stopni, góra-dół. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier i ubijaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj po 1 żółtku.

Na koniec dodaj przesiane mąki i miksuj na niskich obrotach. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz ok 30 min do tzw suchego patyczka. Jak biszkopt będzie już gotowy wyciągnij go i rzuć blaszką o podłogę z wysokości ok. 30 cm, po czym włóż z powrotem do piekarnika i poczekaj aż przestygnie.

Drzwiczki piekarnika muszą być lekko uchylone. Budynie ugotuj z cukrem,ostudź przykryte ściereczką, żeby nie zrobił się kożuch.

Utrzyj mikserem masło, dodawaj po łyżce budyniu i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Owoce umyj. Galaretki rozpuść w 0,75 ml wrzątku i odstaw do ostudzenia.

Na wystudzony biszkopt wyłóż masę budyniową, ułóż owoce lekko dociskając.

Na owoce wyłóż tężejącą galaretkę. Wstaw do lodówki. 
Ciasto na biszkopcie z owocami i galaretką
Upiecz puszysty biszkopt ze złocistym wierzchem
Ciasto na biszkopcie z owocami i galaretką
Ugotuj budyń i odstaw go do wystygnięcia
Ciasto na biszkopcie z owocami i galaretką
Na ostudzony biszkopt wyłóż wystudzoną masę budyniową
Ciasto na biszkopcie z owocami i galaretką
Zalej owoce galaretką a po stężeniu wyjmij ciasto z formy

Tagi:

ciasto owoce