Sposób przygotowania:
Torcik malinowy z bitą śmietanąPrzygotowanie biszkoptu:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno,następnie utrwalić dodając stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania dodać kolejno żółtka.
Następnie delikatnie połączyć jajeczną masę z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 35-40 min.
Po upieczeniu wyjąć z tortownicy. Gdy całkowicie przestygnie przekroić na 3 części.
Przygotowanie masy do przełożenia tortu :
Do szklanki dodajemy żelatynę. Zalewamy gorącą wodą 1/3 szklanki. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Maliny dokładnie przebieramy. Pozostawiamy ok. 30 dag malin. Resztę malin przecieramy przez gęste sitko-by oddzielić pestki.
Dobrze schłodzony serek mascarpone ucieramy mikserem ,dodajemy cukier puder. Następnie nadal ucierając dodajemy przetarty mus z malin. Dodajemy dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez kilka min.
aż masa śmietanowa będzie dobrze ubita.
Do letniej żelatyny dodajemy 3-4 łyżki ubitej śmietany. Dokładnie i szybko mieszamy aby nie było grudek. Szybko dodajemy do ubitej masy śmietanowej i chwilkę razem ubijamy aż wszystko razem się połączy.
Na koniec mieszamy z pozostawionymi malinami.
Przełożenie tortu :
Pierwszy krążek biszkoptu układamy w tortownicy. Nasączamy go 1/2 przygotowanego musu z przetartych malin połączonego z mlekiem. Delikatnie oprószamy kakaem.
Wykładamy 1/2 masy śmietanowo-malinowej. Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu-lekko dociskamy . Nasączamy pozostałą połową musu malinowego z mlekiem. Delikatnie oprószamy kakaem. Wykładamy resztę masy śmietanowo-malinowej.
Przykrywamy 3 krążkiem biszkoptu. Dociskamy dobrze. Wkładamy do lodówki na 3 godz.
Przygotowanie masy do obłożenia tortu :
Do szklanki wsypujemy żelatynę. Dodajemy gorącą wodę ok. 1/4 szklanki i dokładnie mieszamy,aż żelatyna dokładnie się rozpuści. Dobrze schłodzony serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem.
Następnie dodajemy dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę i na najwyższych obrotach miksera ubijamy kilka min. aż masa śmietanowa będzie ubita. Do letniej żelatyny dodajemy 3 łyżki ubitej śmietany i bardzo dokładnie i energicznie mieszamy aby nie było grudek.
Wlewamy do ubitej masy śmietanowej i dokładnie mieszamy całość mikserem.
Etap końcowy :
Gotową masą obkładamy wierzch i boki tortu oraz robimy ozdobne rozety na torcie za pomocą szprycy. Tort ozdabiamy świeżymi malinami oraz suszonymi malinami w czekoladzie przekrojonymi na pół.
Dekorujemy w koło perełkami cukrowymi a środek ozdabiamy listkami melisy. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.