kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Babka kakaowa z gruszką i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne ciasto. Babka kakaowa przygotowana z dodatkiem orzechów i gruszek smakuje wyśmienicie. Polecam.

Babka kakaowa z gruszką i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka kakaowa z gruszką i orzechami

 

  • 4 średnie twarde gruszki
  • 1/2 szkl orzechów włoskich
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 6 łyżek z czubkiem majonezu
  • keksówka 27 x 7 x 7
  • papier do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babka kakaowa z gruszką i orzechami
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki i razem z gruszkami przekładamy do miski. Do miski dodajemy kolejno :

miód, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, rozbełtane jajka, majonez. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Nie mieszamy ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto mieszamy i przekładamy do blaszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Babka kakaowa z gruszką i orzechami
Pokrojone orzechy i gruszki przekładamy do miski.
Babka kakaowa z gruszką i orzechami
Następnie do miski dodajemy płynny miód.
Babka kakaowa z gruszką i orzechami
Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i jajka.
Babka kakaowa z gruszką i orzechami
Na samym końcu dodajemy majonez i nie mieszamy ciasta.