Sposób przygotowania:
Drożdżówki z seremETAP 1:
Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru, 4 łyżki mąki, letnie mleko i wymieszać. Odstawić na 15 minut żeby wyrosło.
Resztę mąki i cukrów wsypać do miski. Dodać jajko, roztopione i wystudzone masło, olejek cytrynowy i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto rękami lub mikserem z hakami.
Miskę z ciastem przykryć i odstawić na ok. godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować na szeroki prostokąt. Ser wymieszać z żółtkami, budyniem i cukrem. Serem posmarować ciasto.
Obydwa dłuższe brzegi ciasta zawinąć do środka aby lekko na siebie zachodziły. Przełożyć łączeniem pod spód i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
Każdy kawałek skręcić dwukrotnie i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 minut. Drugą partię bułek piec krócej, ok. 15 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem i polukrować bułki.
biedroneczki
WanilioweImprowizacj
biedroneczki napisał(a):
Czekoladka 2