Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy „szczęście”
1. Biszkopty: najpierw białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka i ponownie ubijać. Wsypać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszać. Z kolei ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, którą wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia. Piec przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzić. W ten sam sposób piec jeszcze dwa biszkopty.
2. Krem: Masło ucierać z cukrem pudrem do białości. Następnie dodać kakao i ucierać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie letnią czekoladę stopniowo dodać do utartego masła. Utrzeć. W tak przygotowany sposób jest gotowy krem.
3. Składanie: biszkopt smarować kremem. Następnie przyłożyć drugi biszkopt. Z kolei smarować dżemem. Przyłożyć ostatni biszkopt.
4. Tynk: Masło ucierać z cukrem pudrem do białości. Dodać kakao, ucierać. Następnie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodać do utartego masła. Ucierać. Kolejno boki tortu smarować kremem. Smarować również małą ilością kremu wierzch tortu.
5. Polewa: Następnie czekoladę łamać na kawałki. Śmietankę kremówkę podgrzać prawie do momentu wrzenia. Czekoladę zalewać podgrzaną śmietanką. Kolejno zalaną czekoladę odstawić na kilka minut. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić polewę do ostygnięcia. Letnią ale, płynną dekorować tort.
6. Na koniec tort dekorować słodyczami. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin. Gotowe! Kroimy. Smacznego.
2. Krem: Masło ucierać z cukrem pudrem do białości. Następnie dodać kakao i ucierać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie letnią czekoladę stopniowo dodać do utartego masła. Utrzeć. W tak przygotowany sposób jest gotowy krem.
3. Składanie: biszkopt smarować kremem. Następnie przyłożyć drugi biszkopt. Z kolei smarować dżemem. Przyłożyć ostatni biszkopt.
4. Tynk: Masło ucierać z cukrem pudrem do białości. Dodać kakao, ucierać. Następnie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodać do utartego masła. Ucierać. Kolejno boki tortu smarować kremem. Smarować również małą ilością kremu wierzch tortu.
5. Polewa: Następnie czekoladę łamać na kawałki. Śmietankę kremówkę podgrzać prawie do momentu wrzenia. Czekoladę zalewać podgrzaną śmietanką. Kolejno zalaną czekoladę odstawić na kilka minut. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić polewę do ostygnięcia. Letnią ale, płynną dekorować tort.
6. Na koniec tort dekorować słodyczami. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin. Gotowe! Kroimy. Smacznego.
SylaUla
Elisa
Dziękuję