Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Piernik z kremem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Typowo świąteczne ciasto - piernik - zyskuje na smaku dzięki ganache z gorzkiej czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej.

Piernik z kremem czekoladowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piernik z kremem czekoladowym

Na piernik:

  • 100 g masła
  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na ganache czekoladowy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietany 30%
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Piernik z kremem czekoladowym

ETAP 1:

Piernik z kremem czekoladowym
Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy kakao i miód

Masło rozpuszczamy, łączymy z cukrem, kakao, powidłami i miodem, podgrzewając na małym ogniu. Po zestawieniu z ognia dodajemy mleko, mieszamy.

Jajka ubijamy na puszysto, łączymy z masą maślano - kakaową.

ETAP 2:

Piernik z kremem czekoladowym
Ciasto pieczemy do suchego patyczka - ok. 40 minut

Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy przyprawę do piernika.

Wszystkie składniki ciasta łączymy i miksujemy krótko.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w 175 st. C do suchego patyczka - ok. 40 minut. Studzimy. Ciasto kroimy na dwa blaty.

ETAP 3:

Piernik z kremem czekoladowym
Przygotowujemy ganache z gorzkiej czekolady

Przygotowujemy ganache czekoladowy.

Czekoladę łamiemy na drobne kawałki.

Śmietankę lekko podgrzewamy, dodajemy czekoladę i cukier oraz likier pomarańczowy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

ETAP 4:

Piernik z kremem czekoladowym

1/2 ganache mieszamy z 1/2 skórki pomarańczowej.

Ciasto przekładamy kremem połączonym ze skórką pomarańczową. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym ganache i posypujemy pozostałą skórką pomarańczową.