Sposób przygotowania:
Piernik z kremem czekoladowymETAP 1:
Masło rozpuszczamy, łączymy z cukrem, kakao, powidłami i miodem, podgrzewając na małym ogniu. Po zestawieniu z ognia dodajemy mleko, mieszamy.
Jajka ubijamy na puszysto, łączymy z masą maślano - kakaową.
ETAP 2:
Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy przyprawę do piernika.
Wszystkie składniki ciasta łączymy i miksujemy krótko.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w 175 st. C do suchego patyczka - ok. 40 minut. Studzimy. Ciasto kroimy na dwa blaty.
ETAP 3:
Przygotowujemy ganache czekoladowy.
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki.
Śmietankę lekko podgrzewamy, dodajemy czekoladę i cukier oraz likier pomarańczowy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
ETAP 4:
1/2 ganache mieszamy z 1/2 skórki pomarańczowej.
Ciasto przekładamy kremem połączonym ze skórką pomarańczową. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym ganache i posypujemy pozostałą skórką pomarańczową.