rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Tort czekoladowo-wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczny alkoholowy tort

Tort czekoladowo-wiśniowy

Składniki:

Tort czekoladowo-wiśniowy

 

  • 3 ciemne blaty czekoladowe
  • 0,5l śmietanki 36%
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2szkl.wiśni drylowanych
  • 2 kieliszki wódki
  • krem do tortów czekoladowy
  • mleko(taka ilość jaka potrzebna do kremu)

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo-wiśniowy

Wiśnie zalać wódką(najlepiej na noc)pozostawiając trochę płynu w którym były w słoiczku.W garnku podgrzać śmietankę,do ciepłej dodać połamaną czekoladę i trzymać na ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.Następnie mocno schłodzić. Pierwszy blat nasączyć wiśniówką(płyn z zalanych wiśni),następnie posmarować połową kremu czekoladowo-śmietankowego i wcisnąć w niego trochę wiśni.Przykryć drugim blatem i powtórzyć czynność.Na koniec przykryć 3 blatem,nasączyć go i rozsmarować kremem czekoladowym.Ozdobić tort wg uznania.Wstawić na kilka godzin do lodówki.Ten tort można zrobić beż użycia wódki i wtedy mogą go zajadać dzieci i osoby nie mogące spożywać alkoholu,a jest naprawdę smaczny. Przepis zaczerpnięty z programu Słodki drań-Kuchnia tv

Więcej przepisów znajdziesz na stronie kuchnia.tv