zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Tort czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny tort czekoladowy na święta wielkanocne.

Tort czekoladowy

Składniki:

Tort czekoladowy

 

  • kakao. Krem: 24 dag masła, 12 dag cukru pudru, 3 jaja, 2 dag kakao, łyżka

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
Jaja z cukrem ubijać na parze, a gdy masa uzyska konsystencję śmietany, zdjąć z naczynia z parą i dalej ubijając ostudzić. Do ostudzonej masy wsypać mąkę, kakao, delikatnie zamieszać, wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec.Masło przeznaczone na krem ucierać z cukrem, dodawać stopniowa jaja, na końcu kakao i alkohol. Zupełnie zimny biszkopt przekroić na trzy części. Każdą z nich nasączyć syropem, przełożyć kremem i złożyć tort. Wierzch i boki tortu również posmarować kremem, udekorować i wstawić do lodówki.
Smacznego