Sposób przygotowania:
Tort dla jubilatki
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną masę z szczyptą soli, dodając na przemian żółtka i cukier. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, połączyć z masą białkową. Ciasto włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy 40 min, do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt opuszczamy na podłogę z wysokości 40 cm, wkładamy z powrotem do piekarnika, studzimy przy uchylonych drzwiczkach pieca.
Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy sokiem wiśniowym.
Krem:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dodać śmietan fix. Serek miksujemy i łączymy z ubitą śmietaną.
Krem śmietankowy przygotowujemy wg opisu na opakowaniu.
Składanie tortu:
Na spodni blat po nasączeniu nakładamy warstwę wiśni w żelu, następnie krem śmietankowo - serowy. Nakładamy drugi blat i robimy tak samo jak z pierwszym. Nakładamy 3 ostatni blat, który delikatnie dociskamy i wyrównujemy.
Cały tort smarujemy kremem śmietankowym, a boki obkładamy kokosem.
Dekorujemy według uznania - u mnie różyczki, listki z masy cukrowej mojego wykonania oraz koraliki.
Białka ubijamy na sztywną masę z szczyptą soli, dodając na przemian żółtka i cukier. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, połączyć z masą białkową. Ciasto włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy 40 min, do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt opuszczamy na podłogę z wysokości 40 cm, wkładamy z powrotem do piekarnika, studzimy przy uchylonych drzwiczkach pieca.
Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy sokiem wiśniowym.
Krem:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dodać śmietan fix. Serek miksujemy i łączymy z ubitą śmietaną.
Krem śmietankowy przygotowujemy wg opisu na opakowaniu.
Składanie tortu:
Na spodni blat po nasączeniu nakładamy warstwę wiśni w żelu, następnie krem śmietankowo - serowy. Nakładamy drugi blat i robimy tak samo jak z pierwszym. Nakładamy 3 ostatni blat, który delikatnie dociskamy i wyrównujemy.
Cały tort smarujemy kremem śmietankowym, a boki obkładamy kokosem.
Dekorujemy według uznania - u mnie różyczki, listki z masy cukrowej mojego wykonania oraz koraliki.
gusia1000
Justi2401
ewaeu