marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tort Fedora.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Sporządzić syrop z wody i cukru,dodać resztę składników na krem, utrzeć,wystudzić.Przyrządzić masę orzechową.Gotowymi masami przełożyć wafle

Tort Fedora.

Składniki:

Tort Fedora.

 

  • Masa czekoladowa:
  • 40 dkg.cukru,
  • 40 dkg.masła,
  • 1/4 l.wody,
  • 1 żółtko,
  • 1/2 łyżki octu(6%),
  • 5 dkg.kakao,
  • wanilia,
  • 3 okrągłe wafle.
  • Masa orzechowa:
  • 10 dkg.orzechów włoskich,
  • 5dkg.kaszki manny,
  • 15 dkg.cukru pudru,
  • 1/8 l.mleka,
  • wanilia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Tort Fedora.
Z cukru i wody oraz octu ugotować syrop 2 stopnia :do nitki",włożyć
kakao,rozmieszać dokładnie,do gorącej masy dodawać kolejno po
trochu masła i utrzeć.Gdy masa wystygnie,włożyć żółtko i dalej ucierać na pulchną masę w zimnym miejscu,zostawić do ostygnięcia,często mieszając.Przyrządzić masę orzechową z orzechów włoskich.Wafel posmarować połową masy czekoladowej,
przykryć drugim,przycisnąć,nałożyć masę orzechową,wyrównać i przykryć znów waflem.Na wierzchu ułożyć resztę masy czekoladowej,równo rozsmarować i wygładzić nożem zanurzonym
w wodzie.Przybrać przy pomocy patronu zmielonymi orzechami,które należy odłożyć przy sporządzaniu masy.