Sposób przygotowania:
Tort gdański
Utrzeć na pianę żółtka, cukier, wodę, otartą skórkę i sok z cytryny.Stopniowo dodawać przesiana mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.Wymieszać wszystko na gładką masę i dodać ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto włożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i piec w średnio gorącym piekarniku.Ostudzony spód tortowy przekrajać na trzy warstwy,posmarować masa i starannie złożyć.Postawić w chłodnym miejscu.
Nadzienie: Utrzeć na pianę jaja, cukier i cukier waniliowy,następnie dodawać łyżkami utartą czekoladę i migdały,a w końcu rozpuszczony ceres.Zmieszać wszystko dokładnie.
Nadzienie: Utrzeć na pianę jaja, cukier i cukier waniliowy,następnie dodawać łyżkami utartą czekoladę i migdały,a w końcu rozpuszczony ceres.Zmieszać wszystko dokładnie.