Sposób przygotowania:
Tort jogurtowy w czekoladzie
1. Garnek odwracamy dnem do góry. Dno oraz boki garnka pokrywamy szczelnie folią spożywczą
2. Białą czekoladę rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu,dodajemy żelatynę mieszamy odstawiamy. Gdy zacznie gęstnieć powoli wylewamy ją na odwrócony garnek z folią spożywczą. Gdy pokryjemy już dno i boki , chowamy garnek do zamrażalki na 2 godziny
3. Mleczną czekoladę przygotowujemy tak samo jak białą i gdy zacznie tężeć wylewamy ją powoli na boki kręcąc garnkiem na białą czekoladę pokrywamy także dno garnka. Najlepiej robić to w zamrażalce, wtedy czekolada od razu zastyga. Odstawiamy do zmarażalki na kolejne 2 godziny
4. Wyjmujemy garnek z zamrażalki , delikatnie cienkim nożem podważamy folią z czekoladą, uważając by nie popękała. Odwracamy garnek dnem do dołu i delikatnie nim "czepiemy" by folia z czekoladą się z niego ześlizgnęła.
5. Gdy mska zejdzie już z garnka, delikatnie ściągamy z czekolady folię spożywczą
6. 30 g żelatyny rozpuszczamy w 125 ml wrzącej wody. Powoli cały czas mieszając wlewamy do jogurtu ( prosto z lodówki)
7. Jogurt powoli wlewamy do miski z czekolady ( Najlepiej miskę z czekolady włożyć do np.tortownicy o troszkę większej średnicy niż miska) Wstawiamy do lodówki na całą noc
8. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody
9. Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek. Przecianmy na pół
10. Pokrojone truskawki ukłądamy na wierzch tortu i zalewamy tężęjącą galaretka
2. Białą czekoladę rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu,dodajemy żelatynę mieszamy odstawiamy. Gdy zacznie gęstnieć powoli wylewamy ją na odwrócony garnek z folią spożywczą. Gdy pokryjemy już dno i boki , chowamy garnek do zamrażalki na 2 godziny
3. Mleczną czekoladę przygotowujemy tak samo jak białą i gdy zacznie tężeć wylewamy ją powoli na boki kręcąc garnkiem na białą czekoladę pokrywamy także dno garnka. Najlepiej robić to w zamrażalce, wtedy czekolada od razu zastyga. Odstawiamy do zmarażalki na kolejne 2 godziny
4. Wyjmujemy garnek z zamrażalki , delikatnie cienkim nożem podważamy folią z czekoladą, uważając by nie popękała. Odwracamy garnek dnem do dołu i delikatnie nim "czepiemy" by folia z czekoladą się z niego ześlizgnęła.
5. Gdy mska zejdzie już z garnka, delikatnie ściągamy z czekolady folię spożywczą
6. 30 g żelatyny rozpuszczamy w 125 ml wrzącej wody. Powoli cały czas mieszając wlewamy do jogurtu ( prosto z lodówki)
7. Jogurt powoli wlewamy do miski z czekolady ( Najlepiej miskę z czekolady włożyć do np.tortownicy o troszkę większej średnicy niż miska) Wstawiamy do lodówki na całą noc
8. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody
9. Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek. Przecianmy na pół
10. Pokrojone truskawki ukłądamy na wierzch tortu i zalewamy tężęjącą galaretka