blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Lekki tort jogurtowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Lekki tort jogurtowy

Składniki:

Lekki tort jogurtowy

 

  • ciasto miodowe z torebki

 

  • Składniki kremu:
  • 2 żółtka,
  • 12 dag miodu,
  • 50 dag twarogu,
  • 15 dag jogurtu,
  • 2 białka,
  • 20 dag śmietanki,
  • 5 łyżeczek proszku żelującego agar-agar,
  • 125 ml soku z cytryny.

 

  • Do dekoracji:
  • łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki proszku żelującego agar-agar,
  • 3 nektarynki,
  • 3 kiwi,
  • 125 ml jasnego soku owocowego

Sposób przygotowania:

Lekki tort jogurtowy
Przyrządzić ciasto wg przepisu na opakowaniu, upiec w tortownicy. Ostudzone wyłożyć na paterę. Boki osłonić obręczą z formy. Przygotowanie kremu: żółtka i miód ubić na puszystą masę, dodać twaróg i jogurt. Zagotować agar-agar z sokiem cytrynowym i dokładnie wymieszać z masą twarogową. Dodać ubitą śmietanę i pianę z białek. Krem nałożyć na ciasto i wygładzić powierzchnię. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przygotowanie dekoracji: nektarynki zalać gorącą wodą, obrać ze skórki, przekroić na pól, wyjąć pestki i pokroić w paski. Obrane kiwi pokroić w plastry. Owoce rozłożyć na kremie. Wymieszać sok owocowy, miód i agar-agar. Gotować 2 minuty, często mieszając. Polać owoce. Tort ponownie wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Podawać schłodzony.

Tagi:

ciasto tort