misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Tort owocowy-jogurtowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wspaniały tort z jasnym biszkoptem z kremem jogurtowym z dodatkiem brzoskwiń nie tylko się prezentuje ale również wyśmienicie smakuje...

Tort owocowy-jogurtowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort owocowy-jogurtowy

 

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 8 kopiastych łyżek cukru
  • 8 kopiastych łyżek mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 800 g margaryny (masła lub pół na pół)
  • 12 łyżek cukru pudru
  • 600 g jogurtu greckiego

 

  • Poncz:
  • 300 ml wody
  • Sok z ½ cytryny

 

  • Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
  • 1 puszka brzoskwiń
  • Srebrne perełki

 

Sposób przygotowania:

Tort owocowy-jogurtowy
Biszkopt: Rozdzielamy żółtka od białek. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy żółtka ciągle ubijając. Do ubitej masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie całość mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem). Krem: Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę. Miękką margarynę ucieramy na puch stopniowo dodając cukier puder, całość ucieramy. Następnie porcjami dodajemy jogurt grecki ciągle ucierając do uzyskania gładkiej masy. Ok 1/3 kremu mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami. Sok z cytryny mieszamy z wodą. Wystudzony biszkopt kroimy na 4 krążki. Pierwszy krążek kładziemy na paterze skrapiamy go ponczem i smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Przykrywamy drugim krążkiem który nasączamy ponczem. Wykładamy ½ kremu z brzoskwiniami i przykrywamy kolejnym krążkiem który nasączamy i dajemy resztę kremu z brzoskwiniami. Na wierzchu kładziemy ostatni krążek biszkoptowy który skrapiamy pozostałym ponczem. Cały tort cieniutko smarujemy kremem. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki i robimy róże na całej powierzchni tortu. Poszczególne róże zaczynamy robić od środka, ozdabianie również zaczynamy od środka tortu. Róże posypujemy delikatnie srebrnym perełkami. SMACZNEGO!
Tort owocowy-jogurtowy
Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni...
Tort owocowy-jogurtowy
miękka margaryne ucieramy na puch dodając cukier puder ...nastepnie dodajemy porcjami jogurt ciagle ucierając krem...
Tort owocowy-jogurtowy
Przygotowanym kremem smarujemy tort i dekorujemy...
Tort owocowy-jogurtowy
Etap 4Przełożony kremem tort smatujemy cienko kremem, boki rownież smarujemy...