Sposób przygotowania:
Tort owocowy-jogurtowy
Biszkopt: Rozdzielamy żółtka od białek. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy żółtka ciągle ubijając. Do ubitej masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie całość mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem). Krem: Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę. Miękką margarynę ucieramy na puch stopniowo dodając cukier puder, całość ucieramy. Następnie porcjami dodajemy jogurt grecki ciągle ucierając do uzyskania gładkiej masy. Ok 1/3 kremu mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami. Sok z cytryny mieszamy z wodą. Wystudzony biszkopt kroimy na 4 krążki. Pierwszy krążek kładziemy na paterze skrapiamy go ponczem i smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Przykrywamy drugim krążkiem który nasączamy ponczem. Wykładamy ½ kremu z brzoskwiniami i przykrywamy kolejnym krążkiem który nasączamy i dajemy resztę kremu z brzoskwiniami. Na wierzchu kładziemy ostatni krążek biszkoptowy który skrapiamy pozostałym ponczem. Cały tort cieniutko smarujemy kremem. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki i robimy róże na całej powierzchni tortu. Poszczególne róże zaczynamy robić od środka, ozdabianie również zaczynamy od środka tortu. Róże posypujemy delikatnie srebrnym perełkami. SMACZNEGO!
marietta