Sposób przygotowania:
Tort jubileuszowy
Dwie tortownice posmaruj olejem i wyłóż pergaminem, piekarnik nagrzej do 170 stopni.
Przygotuj ciasto biszkoptowe:
Oddziel białka od żółtek, białka ubij z cukrem kryształem a żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym. Do ubitej piany białkowej dodaj utarte żółtka, olej, ocet oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie połącz.
Ciasto biszkoptowe przelej do tortownicy i piecz je 35 min.
W między czasie przygotuj krem:
Całe jajka wraz z żółtkami ubij na parze stopniowo dodając do nich cukier, kiedy masa stanie się gęsta i gorąca zdejmij ją z ognia (ubijaj do ostygnięcia).
W misce spień masło i porcjami zacznij dodawać chłodną masę jajową, na koniec dodaj sok z cytryny i alkohol.
Ostudzony biszkopt przekrój na trzy kawałki, każdy placek nasącz ponczem, posmaruj kremem i konfiturą, lekko dociśnij całość.
Tort udekoruj wedle uznania.
Przygotuj ciasto biszkoptowe:
Oddziel białka od żółtek, białka ubij z cukrem kryształem a żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym. Do ubitej piany białkowej dodaj utarte żółtka, olej, ocet oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie połącz.
Ciasto biszkoptowe przelej do tortownicy i piecz je 35 min.
W między czasie przygotuj krem:
Całe jajka wraz z żółtkami ubij na parze stopniowo dodając do nich cukier, kiedy masa stanie się gęsta i gorąca zdejmij ją z ognia (ubijaj do ostygnięcia).
W misce spień masło i porcjami zacznij dodawać chłodną masę jajową, na koniec dodaj sok z cytryny i alkohol.
Ostudzony biszkopt przekrój na trzy kawałki, każdy placek nasącz ponczem, posmaruj kremem i konfiturą, lekko dociśnij całość.
Tort udekoruj wedle uznania.
BozenaMatuszczyk