Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 443]

Tort jubileuszowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To niekwestionowany król wszystkich rodzinnych imprez, czy to imienin, czy to urodzin, czy też jubileuszy.

Tort jubileuszowy

Składniki:

Tort jubileuszowy

Biszkopt

  • 10 jaj
  • 300g mąki
  • 300g cukru
  • 5 łyżki oleju
  • cukier wanilinowy
  • łyżka octu
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem maślany

Dodatki

  • owoce
  • powidła
  • dekoracje
  • poncz

Sposób przygotowania:

Tort jubileuszowy
Dwie tortownice posmaruj olejem i wyłóż pergaminem, piekarnik nagrzej do 170 stopni.

Przygotuj ciasto biszkoptowe:

Oddziel białka od żółtek, białka ubij z cukrem kryształem a żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym. Do ubitej piany białkowej dodaj utarte żółtka, olej, ocet oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie połącz.

Ciasto biszkoptowe przelej do tortownicy i piecz je 35 min.

W między czasie przygotuj krem:

Całe jajka wraz z żółtkami ubij na parze stopniowo dodając do nich cukier, kiedy masa stanie się gęsta i gorąca zdejmij ją z ognia (ubijaj do ostygnięcia).

W misce spień masło i porcjami zacznij dodawać chłodną masę jajową, na koniec dodaj sok z cytryny i alkohol.

Ostudzony biszkopt przekrój na trzy kawałki, każdy placek nasącz ponczem, posmaruj kremem i konfiturą, lekko dociśnij całość.

Tort udekoruj wedle uznania.

Tagi:

torty ciasta