Sposób przygotowania:
Tort jubileuszowy cytrynowy
Z podanych składników pieczemy ciasto w tortownicy, w temperaturze 200*c,przez 40-45 minut, w zależności od wydajności naszego piekarnika. Jaja ukręcamy z cukrem na średnich obrotach mikserem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu zapach. Biszkopt wyrabiamy zawsze w jedną stronę, do pojawienia się na powierzchni ciasta pęcherzyków powietrza. Gdy nasz biszkopt jest upieczony i przestudzony dzielimy go na 3 krążki. Każdy z nich nasączamy roztworem przyrządzonym z podanych składników, pamiętajmy, że środkowy krążek będzie stanowił górę tortu. Pierwszy krążek smarujemy bardzo cieniutko dżemem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach, pod koniec dodajemy cukier puder, a następnie już za pomocą łyżki łączymy ją z zimną rozpuszczoną żelatyną i skórką cytrynową. Całość powinna być bardzo dobrze połączona ze sobą, tak powstałą masę wykładamy na placek posmarowany dżemem i przykrywamy drugim lekko dociskając, schładzamy w lodówce. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu jedynie zmniejszając ilość wody o 1/3, a żelatynę jak poprzednio dodając do niej sok z cytryny. Ubijamy wg poprzedniej instrukcji śmietanę z cukrem, dodajemy zimną galaretkę i żelatynę, gdy zacznie tężeć smarujemy masą drugi placek i przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu. Wstawiamy tort do lodówki, rozpuszczamy na parze połamaną czekoladę i polewę, czekoladą obsmarowujemy boki i wierzch tortu, boki obsypujemy płatkami migdałowymi, na górze tortu widelcem robimy wzór w kształcie serca, a centralnie umieszczamy dekorację z małych kwiatków. Wstawiamy do lodówki do stężenia na ok.2 godziny. Smacznego
eli_555
msewka