A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Tort jubileuszowy cytrynowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ten tort jest dla moich dobrych znajomych Bożenki i Andrzeja, słodki prezent podarowały im dzieci

Tort jubileuszowy cytrynowy

Składniki:

Tort jubileuszowy cytrynowy

 

  • Ciasto: 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach cytrynowy
  • Masa pierwsza: 500 ml śmietany kremówki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • żelatyna-2 łyżki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Masa druga: 250 ml śmietany kremówki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • żelatyna-2 łyżki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo: 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 gotowa polewa czekoladowa
  • płatki migdałowe
  • kilka łyżek dżemu jabłkowo-cytrynowego, lub jabłkowego zakwaszonego sokiem z cytryny
  • kwiaty cukiernicze, lub zrobione własnoręcznie
  • Do nasączenia:0,5 szklanki przegotowanej wody
  • 2 łyżki wódki cytrynówki
  • 2-3 krople aromatu cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Tort jubileuszowy cytrynowy
Z podanych składników pieczemy ciasto w tortownicy, w temperaturze 200*c,przez 40-45 minut, w zależności od wydajności naszego piekarnika. Jaja ukręcamy z cukrem na średnich obrotach mikserem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu zapach. Biszkopt wyrabiamy zawsze w jedną stronę, do pojawienia się na powierzchni ciasta pęcherzyków powietrza. Gdy nasz biszkopt jest upieczony i przestudzony dzielimy go na 3 krążki. Każdy z nich nasączamy roztworem przyrządzonym z podanych składników, pamiętajmy, że środkowy krążek będzie stanowił górę tortu. Pierwszy krążek smarujemy bardzo cieniutko dżemem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach, pod koniec dodajemy cukier puder, a następnie już za pomocą łyżki łączymy ją z zimną rozpuszczoną żelatyną i skórką cytrynową. Całość powinna być bardzo dobrze połączona ze sobą, tak powstałą masę wykładamy na placek posmarowany dżemem i przykrywamy drugim lekko dociskając, schładzamy w lodówce. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu jedynie zmniejszając ilość wody o 1/3, a żelatynę jak poprzednio dodając do niej sok z cytryny. Ubijamy wg poprzedniej instrukcji śmietanę z cukrem, dodajemy zimną galaretkę i żelatynę, gdy zacznie tężeć smarujemy masą drugi placek i przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu. Wstawiamy tort do lodówki, rozpuszczamy na parze połamaną czekoladę i polewę, czekoladą obsmarowujemy boki i wierzch tortu, boki obsypujemy płatkami migdałowymi, na górze tortu widelcem robimy wzór w kształcie serca, a centralnie umieszczamy dekorację z małych kwiatków. Wstawiamy do lodówki do stężenia na ok.2 godziny. Smacznego