Sposób przygotowania:
Sernik książęcy
1. Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier z wanilią i pokrojone na kawałki masło. Wysiekać. Uformować kopczyk, wbijamy jaja i zagnieść jednolite ciasto.
2. Blaszkę 24x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić spód ciasta i zapiekać go przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3. W tym czasie przygotować masę: masło zmiksować z cukrami i żółtkami. Dodać ser i budyń, dokładnie wymieszać. Wlać mleko, lekko wymieszać, dodać ubitą sztywną pianę z białek oraz rodzynki i wymieszać szpachelką delikatnie do połączenia składników. Masę wylać równomiernie na zapieczony spód. Piec około 60-70 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami przez 40 minut, aby nie opadł. Wyjąć, wystudzić.
4. Cukier puder wymieszać dokładnie z wodą (lukier ma być rzadki). Za pomocą pędzelka wierzch sernika nasmarować lukrem. Wysypać pomarańczową skórkę i docisnąć, by się przykleiła.
Smacznego!
2. Blaszkę 24x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić spód ciasta i zapiekać go przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3. W tym czasie przygotować masę: masło zmiksować z cukrami i żółtkami. Dodać ser i budyń, dokładnie wymieszać. Wlać mleko, lekko wymieszać, dodać ubitą sztywną pianę z białek oraz rodzynki i wymieszać szpachelką delikatnie do połączenia składników. Masę wylać równomiernie na zapieczony spód. Piec około 60-70 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami przez 40 minut, aby nie opadł. Wyjąć, wystudzić.
4. Cukier puder wymieszać dokładnie z wodą (lukier ma być rzadki). Za pomocą pędzelka wierzch sernika nasmarować lukrem. Wysypać pomarańczową skórkę i docisnąć, by się przykleiła.
Smacznego!