Sposób przygotowania:
Śledziki w śmietanie z czerwoną cebulą i jabłkiemPrzygotowanie składników:
 
Śledzie moczyć w mleku przez 2 godziny. (Przez pierwszą godzinę moczyć w 0,5 l. mleka następnie wylać mleko, znów wlać kolejne 0,5 l i moczyć kolejną godzinę). 
Jabłko, cebulę oraz ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Aby jabłko nie stało się brązowe, należy skropić je sokiem z cytryny.
Krojenie śledzi:
 
Śledzie dobrze wypłukać z mleka pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, obficie natrzeć białym pieprzem. 
Pokroić w cienkie paski. Wszystkie składniki wrzucić do miski.
Przygotowanie śledzi:
 
Dokładnie wymieszaną z majonezem śmietanę wlać do śledzi i wymieszać.
Doprawić cukrem, solą i pieprzem białym według uznania, zamieszać ponownie. 
Miskę ze śledziami owinąć folią spożywczą i odłożyć na noc do lodówki.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
