Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Śledziki w śmietanie z czerwoną cebulą i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane śledziki obowiązkowo goszczą u mnie na każdej imprezie rodzinnej. Są pyszne i nikt ich nie odmówi.

Śledziki w śmietanie z czerwoną cebulą i jabłkiem

Składniki:

Śledziki w śmietanie z czerwoną cebulą i jabłkiem

 

 

  • Dodatkowo: mleko do wymoczenia śledzi

Sposób przygotowania:

Śledziki w śmietanie z czerwoną cebulą i jabłkiem

Przygotowanie składników:

Śledziki w śmietanie z czerwoną cebulą i jabłkiem
Wszystkie pokrojone składniki do przygotowania śledzi

Śledzie moczyć w mleku przez 2 godziny. (Przez pierwszą godzinę moczyć w 0,5 l. mleka następnie wylać mleko, znów wlać kolejne 0,5 l i moczyć kolejną godzinę).

Jabłko, cebulę oraz ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Aby jabłko nie stało się brązowe, należy skropić je sokiem z cytryny.

Krojenie śledzi:

Śledziki w śmietanie z czerwoną cebulą i jabłkiem
Natarte pieprzem śledzie pokrojone w paski

Śledzie dobrze wypłukać z mleka pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, obficie natrzeć białym pieprzem.

Pokroić w cienkie paski. Wszystkie składniki wrzucić do miski.

Przygotowanie śledzi:

Śledziki w śmietanie z czerwoną cebulą i jabłkiem
Śledzie w trakcie marynowania w śmietanie i cebuli

Dokładnie wymieszaną z majonezem śmietanę wlać do śledzi i wymieszać.

Doprawić cukrem, solą i pieprzem białym według uznania, zamieszać ponownie.

Miskę ze śledziami owinąć folią spożywczą i odłożyć na noc do lodówki.