Sposób przygotowania:
Tort kakaowy
Krem przygotowujemy dzień wcześniej. Należy podgrzać śmietankę z cukrem i przesianym kakao. Studzimy i wkładamy do lodówki. Następnego dnia dokładnie ubijamy.
Pieczemy prosty biszkopt z 6 jaj, z tym, że 20g mąki zastąpiliśmy 20g kakao. Żółtka ubijamy z 60g cukru, a resztę z białkami, łączymy obie masy i delikatnie mieszamy, dodajemy stopniowo przesianą mąkę i kakao, najlepiej wcześniej wymieszać kakao i mąkę i przesiewać razem. Po wszystkim pieczemy biszkopt w tortownicy wysypanej mąką pieczemy 160C przez ok 45 minut. Sprawdzamy wierzch, powinien być sprężysty, jak nie jest to wstawiamy na jeszcze trochę.
Przecinamy ostudzony biszkopt na pół i smarujemy kremem. Można też wcześniej nawilżyć oba blaty herbatą z jakimś alkoholem, dla podkreślenia smaku. Górę i boki też smarujemy kremem.
Ubijamy śmietankę i robimy z niej dekoracje tortu, z reszty kremu też możemy zrobić, wstawiamy do lodówki na min 1 godzinę, aby wszystko stężało.
SMACZNEGO !!!
Pieczemy prosty biszkopt z 6 jaj, z tym, że 20g mąki zastąpiliśmy 20g kakao. Żółtka ubijamy z 60g cukru, a resztę z białkami, łączymy obie masy i delikatnie mieszamy, dodajemy stopniowo przesianą mąkę i kakao, najlepiej wcześniej wymieszać kakao i mąkę i przesiewać razem. Po wszystkim pieczemy biszkopt w tortownicy wysypanej mąką pieczemy 160C przez ok 45 minut. Sprawdzamy wierzch, powinien być sprężysty, jak nie jest to wstawiamy na jeszcze trochę.
Przecinamy ostudzony biszkopt na pół i smarujemy kremem. Można też wcześniej nawilżyć oba blaty herbatą z jakimś alkoholem, dla podkreślenia smaku. Górę i boki też smarujemy kremem.
Ubijamy śmietankę i robimy z niej dekoracje tortu, z reszty kremu też możemy zrobić, wstawiamy do lodówki na min 1 godzinę, aby wszystko stężało.
SMACZNEGO !!!
marietta