Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tort dla kibica

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z przyjemnością oglądam mecze piłki nożnej. Aby umilić sobie i bliskim kibicowanie, podaję dania w patriotycznych barwach, np. Tort Kibica

Tort dla kibica

Składniki:

Tort dla kibica

 

  • 6 jajek
  • szklanka cukru do biszkoptu + cukier do mas (ja daję łącznie 8 łyżek)
  • mąka pszenna - 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • 500 g malin
  • 2 małe opakowania serka mascarpone
  • 2 x 200 ml śmietanki 30%
  • malibu - kieliszek
  • płatki migdałowe - garść

Sposób przygotowania:

Tort dla kibica
Pieczemy biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, powoli miksujemy.

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy, pieczemy w 175 s. C do suchego patyczka (ok. 40 min.).

Studzimy. Przekrajamy na 3 blaty, nasączamy herbatą z alkoholem. Krem malinowy: maliny rozdrabniamy, przepuszczamy przez sitko. Śmietanę kremówkę (200 ml) ubijamy, dodajemy cukier (4 łyżki) , mascarpone (1 opakowanie), maliny.

Krem biały: ubijamy śmietanę (200 ml), dodajemy mascarpone (1 opakowanie), cukier (4 łyżki), kieliszek malibu, płatki migdałowe.

Tort układamy warstwowo: biszkopt 1 - masa biała (trochę odkładamy na wierzch) - biszkopt 2 - masa malinowa (trochę odkładamy na wierzch i boki) - biszkopt 3. Wierzch i boki smarujemy na wzór flagi polskiej: dół masą malinową, górę masą białą.

Masę białą obsypujemy płatkami migdałowymi.

Tagi:

tort