Sposób przygotowania:
Tort dla kibica
Pieczemy biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, powoli miksujemy.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy, pieczemy w 175 s. C do suchego patyczka (ok. 40 min.).
Studzimy. Przekrajamy na 3 blaty, nasączamy herbatą z alkoholem. Krem malinowy: maliny rozdrabniamy, przepuszczamy przez sitko. Śmietanę kremówkę (200 ml) ubijamy, dodajemy cukier (4 łyżki) , mascarpone (1 opakowanie), maliny.
Krem biały: ubijamy śmietanę (200 ml), dodajemy mascarpone (1 opakowanie), cukier (4 łyżki), kieliszek malibu, płatki migdałowe.
Tort układamy warstwowo: biszkopt 1 - masa biała (trochę odkładamy na wierzch) - biszkopt 2 - masa malinowa (trochę odkładamy na wierzch i boki) - biszkopt 3. Wierzch i boki smarujemy na wzór flagi polskiej: dół masą malinową, górę masą białą.
Masę białą obsypujemy płatkami migdałowymi.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy, pieczemy w 175 s. C do suchego patyczka (ok. 40 min.).
Studzimy. Przekrajamy na 3 blaty, nasączamy herbatą z alkoholem. Krem malinowy: maliny rozdrabniamy, przepuszczamy przez sitko. Śmietanę kremówkę (200 ml) ubijamy, dodajemy cukier (4 łyżki) , mascarpone (1 opakowanie), maliny.
Krem biały: ubijamy śmietanę (200 ml), dodajemy mascarpone (1 opakowanie), cukier (4 łyżki), kieliszek malibu, płatki migdałowe.
Tort układamy warstwowo: biszkopt 1 - masa biała (trochę odkładamy na wierzch) - biszkopt 2 - masa malinowa (trochę odkładamy na wierzch i boki) - biszkopt 3. Wierzch i boki smarujemy na wzór flagi polskiej: dół masą malinową, górę masą białą.
Masę białą obsypujemy płatkami migdałowymi.