Sposób przygotowania:
Śmietanowy tort truskawkowy
Biszkopt proponuję zrobić wg tego przepisu: https://gotujmy.pl/biszkopt-wg-koper,przepisy,149717.html Jak już mamy upieczony i ostudzony biszkopt (najlepiej zrobić go dzień wcześniej), to możemy zabierać się za tort. W jednej misce ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę, a w drugiej mascarpone z cukrem pudrem. Łączymy ze sobą zawartość obu misek. I dzielimy na dwie równe części. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek (możemy zostawić kilka truskawek z szypułkami do dekoracji). Połowę truskawek kroimy w kostkę i łączymy z odłożoną połową kremu. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty i po nasączeniu wodą z syropem truskawkowym przekładamy kremem wymieszanym z truskawkami. Wierzch i boki pokrywamy pozostawionym kremem śmietanowym. Część zostawionych truskawek kroimy w plasterki i ozdabiamy nimi tort wg własnego upodobania. Resztę rozdrabniamy za pomocą blendera, przekładamy do rondelka, mieszamy z cukrem trzcinowym i całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos nieco zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia i zimnym sosem polewamy tort. Tort podajemy schłodzony.
kołczu
ilka222
gosia56
Koper
Ten konkretny biszkopt z 4 jajek (link do przepisu na biszkopt podałam w pierwszym zdaniu tego przepisu) piekę od dawna, i upiekłam i tym razem do tego tortu i nie bardzo rozumiem Twój komentarz... Wg Ciebie biszkopt z ilu jajek jest na zdjęciu? I niby dlaczego z nie z 4 jajek?
gosia56
Poprostu jestes bardzo zdolna dziewczyna bo ja takiego z 4 jajek na tort nie upiekę
Sarenka
Tit
marietta