sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Tort FC Barcelona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tort dla prawdziwego kibica. Udekorowany masą cukrową. Jego słodki smak został przełamany powidłami śliwkowymi.

Tort FC Barcelona

Składniki:

Tort FC Barcelona

 

  • Biszkopt 1 forma 20x20
  • 5 jajek
  • 1 szkl mąki + 2 łyżki
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy

 

  • Biszkopt 2 20x20
  • 5 jajek
  • 1 szkl mąki
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Krem waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 300 ml mleka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki margaryny Palma z murzynkiem

 

  • Krem czekoladowy
  • 1 budyń czekoladowy
  • 300 ml mleka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 kostki margaryny Palma z murzynkiem

 

  • Nasączenie
  • 1 cytryna
  • około 4 łyżki cukru
  • 1 szkl wody

 

  • Masa cukrowa:
  • około 800 g cukru pudru
  • 50 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 3 łyżeczki margaryny
  • barwnik czerwony, niebieski, żółty

 

  • Masa maślana:
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • kilka kropli cytryny

 

  • Lukier:
  • około 7 łyżek cukru pudru
  • około 3-4 łyżki wody
  • kilka kropli cytryny
  • czarny barwnik

 

  • dodatkowo powidła z jasnych i ciemnych śliwek

Sposób przygotowania:

Tort FC Barcelona
Wykonanie takiego tortu jest dosyć pracochłonne. Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej aby ładniej się kroiły. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy cukier oraz wanilię i stopniowo po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę musimy przesiać wraz z proszkiem i po trochu dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy już drewnianą łyżką wyłącznie w jedną stronę. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. W podobny sposób robimy biszkopt 2. Dodajemy tylko kakao do mąki. Przygotowujemy krem waniliowy. Połowę mleka gotujemy z cukrem i wanilią. Resztę mieszamy w budyniem waniliowym. Wlewamy do wrzącego mleka ciągle mieszając. Ugotowany budyń zostawiamy do ostygnięcia. Ucieramy miękką margarynę stopniowo dodając zimny budyń. Podobnie gotujemy budyń czekoladowy. Miękką margarynę ucieramy z rozpuszczoną czekoladą, stopniowo dodajemy zimny budyń. Do przygotowania nasączenia obieramy cytrynę, kroimy w plastry. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy. Przelewamy przez sito i zostawiamy do ostygnięcia. Biszkopty kroimy na dwie części. Układamy na przemian: ciemny, jasny. Każdy dobrze nasączamy. Jasny smarujemy powidłami z ciemnych śliwek i czekoladowym kremem, ciemny jasnymi powidłami i kremem waniliowym. Górny biszkopt tylko nasączamy. Całość smarujemy margaryna utarta z cukrem i sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki aż tort stężeje. W między czasie robimy masę cukrową. Żelatynę zalewamy zimną wodą, zostawiamy na kilka minut. Kiedy napęcznieje rozpuszczamy dokładnie. Dosypujemy glukozę a po chwili dodajemy margarynę. Musimy uważać, aby nie zagotować masy. Na stolnicy usypujemy kopczyk z pudru. Robimy wgłębienie i powoli wlewamy gorącą masę. Zagniatamy dokładnie aż powstanie jednolita kula. Dzielimy ja na tyle części ile potrzeba nam kolorów. Łączymy z wybranymi barwnikami. Masę przechowujemy w woreczku aby nie wyschła. Wyjmujemy tort z lodówki. Na połowę nakładamy niebieska masę cukrową, na drugą czerwoną. Wycinamy logo FC Barcelony w pozostałej masy. Przyklejamy na wodę lub resztkę masy maślanej. Na koniec ucieramy puder z woda, cytryna i czarnym barwnikiem. Przekładamy do do dekoratora i cienką końcówką obrysowujemy całe logo. Tort wstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki. Przed krojeniem wyjmujemy go 30 minut wcześniej, wtedy masa cukrowa nie będzie się kruszyła.