Sposób przygotowania:
Tort FC Barcelona
Wykonanie takiego tortu jest dosyć pracochłonne. Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej aby ładniej się kroiły. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy cukier oraz wanilię i stopniowo po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę musimy przesiać wraz z proszkiem i po trochu dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy już drewnianą łyżką wyłącznie w jedną stronę. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. W podobny sposób robimy biszkopt 2. Dodajemy tylko kakao do mąki. Przygotowujemy krem waniliowy. Połowę mleka gotujemy z cukrem i wanilią. Resztę mieszamy w budyniem waniliowym. Wlewamy do wrzącego mleka ciągle mieszając. Ugotowany budyń zostawiamy do ostygnięcia. Ucieramy miękką margarynę stopniowo dodając zimny budyń. Podobnie gotujemy budyń czekoladowy. Miękką margarynę ucieramy z rozpuszczoną czekoladą, stopniowo dodajemy zimny budyń. Do przygotowania nasączenia obieramy cytrynę, kroimy w plastry. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy. Przelewamy przez sito i zostawiamy do ostygnięcia. Biszkopty kroimy na dwie części. Układamy na przemian: ciemny, jasny. Każdy dobrze nasączamy. Jasny smarujemy powidłami z ciemnych śliwek i czekoladowym kremem, ciemny jasnymi powidłami i kremem waniliowym. Górny biszkopt tylko nasączamy. Całość smarujemy margaryna utarta z cukrem i sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki aż tort stężeje. W między czasie robimy masę cukrową. Żelatynę zalewamy zimną wodą, zostawiamy na kilka minut. Kiedy napęcznieje rozpuszczamy dokładnie. Dosypujemy glukozę a po chwili dodajemy margarynę. Musimy uważać, aby nie zagotować masy. Na stolnicy usypujemy kopczyk z pudru. Robimy wgłębienie i powoli wlewamy gorącą masę. Zagniatamy dokładnie aż powstanie jednolita kula. Dzielimy ja na tyle części ile potrzeba nam kolorów. Łączymy z wybranymi barwnikami. Masę przechowujemy w woreczku aby nie wyschła. Wyjmujemy tort z lodówki. Na połowę nakładamy niebieska masę cukrową, na drugą czerwoną. Wycinamy logo FC Barcelony w pozostałej masy. Przyklejamy na wodę lub resztkę masy maślanej. Na koniec ucieramy puder z woda, cytryna i czarnym barwnikiem. Przekładamy do do dekoratora i cienką końcówką obrysowujemy całe logo. Tort wstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki. Przed krojeniem wyjmujemy go 30 minut wcześniej, wtedy masa cukrowa nie będzie się kruszyła.